Det blev vognmandsvirksomheden Thortrans i Randers, der løb med den eftertragtede pris Danish Transport Award 2018. Prisen går til Thortrans, fordi virksomhedens strategi har skabt vækst og arbejdspladser og gjort Thortrans til en af de førende transportvirksomheder inden for sit felt

 

Det lønner sig at fokusere på kerneområdet og samtidig have skarpt blik for de tendenser, der rører sig i samfundet. Det har familievirksomheden Thortrans i Randers til fulde forstået, og det er baggrunden for, at virksomheden netop er kåret til årets transportvirksomhed.

“Thortrans er et fremragende eksempel på en transportvirksomhed, der er fremme i skoene og har forstået at give kunderne det, de har brug for. Virksomheden skal være, hvor kunderne er, og den skal have tænkt løsningen, så kunderne ikke skal bruge tid på det. Det er god og fremsynet service, når det er bedst, og det virker hver gang. Derfor skal DTA’s virksomhedspris også gå til Thortrans”, siger Martin Thorborg, der er formand for juryen i Danish Transport Award.

Thortrans har skabt vækst ved at specialisere sig i sit kerneområde møbeltransport. Lars og Henrik Kristensen spottede hurtigt, at kunderne i stigende omfang handler på nettet, og den trafik var virksomheden skarp til at få lavet en rigtig god forretning ud af. Thortrans har udviklet en unik IT-platform, som er designet specifikt til B2C-levering. Løsningen gør det muligt for kunderne at booke deres møbeltransport direkte på nettet, når de handler.

Hos Thortrans er man både stolte og beærede over at vinde Danish Transport Award 2018. Årets vækstvirksomhed modtager 40.000 kroner, og Lars Kristensen er ikke i tvivl om, hvad prisen skal bruges til.

“Vi er så utroligt stolte og glade over, at vi har gjort os fortjente til denne pris. For os er Thortrans ikke bare en virksomhed, det er vores passion, og vi arbejder hårdt for at levere kvalitet og god service. Samtidig vil vi også gerne gøre noget for miljøet og for de mennesker, som ikke har haft de samme muligheder som andre. Det har vi gjort og samtidig har vi skabt vækst og arbejdspladser. Jeg vil gerne her benytte lejligheden til at sige tusind tak for prisen, som vi naturligvis vil bruge til at få sat endnu flere gode ting i gang til gavn for både væksten og medarbejderne”, siger Lars Kristensen.

 

Vil være branchens bedste

Thortrans i Randers er ikke blot en transportvirksomhed. Det er en passion og en livsstil, der tidligt er lagret i DNA’et på de to brødre Lars og Henrik Kristensen, som i dag står for driften af den virksomhed, som deres far, Thorbjørn Kristensen, etablerede tilbage i 1972.

Virksomheden er specialiseret i transport af møbler og har konsolideret sig gennem opkøb af andre virksomheder. Men det helt afgørende for væksten hos Thortrans, har været satsningen på en unik, digital platform, som har understøttet firmaets kerneområde.

Her var Thortrans hurtigt ude, og spottede tidligt, at der var et stort marked for transport af møbler købt på nettet. Lars og Henrik Kristensen satte derfor skub i udviklingen af en it-platform, hvor kunderne kan bestille møbeltransport direkte. Det gjorde udslaget, og Thortrans er i dag yderst konkurrencedygtige på markedet.

 

Kvaliteten skal følge med

Men Thortrans vil ikke nødvendigvis være branchens største. Her vil man være branchens bedste. Det er virksomhedens motto, for som Lars Kristensen siger:

”Vi vægter kvalitet rigtig højt. Nogle gange også højere end forretningsdelen. Derfor går vi ikke udelukkende efter at vokse os store. Kvaliteten skal hele tiden følge med, for en servicevirksomhed uden kvalitet er bare en tom kasse.”

Og hos Thortrans leverer man ikke tomme kasser. Virksomheden leverer møbler af høj kvalitet, og det kræver nænsomhed og førsteklasses transportløsninger. Lars Kristensen arbejder derfor på at brande Thortrans som transportbranchens Coca-Cola. En virksomhed, hvor man ved, hvad man får, og som leverer kvalitet og god service hele vejen rundt.

 

Fascineret af

De seneste ti år er der kommet meget mere fokus på miljø i transportbranchen, og det er accepteret at beskæftige sig med grønne løsninger. Miljø er også blevet en konkurrenceparameter i forhold til kunderne og markedsføringen, og Lars Kristensen oplever ofte, at især de store kunder spørger meget konkret ind til virksomhedens miljøprofil.

”De vil simpelthen vide, hvad vi gør, og det fortæller jeg dem så, for det giver også noget tilbage til dem, at de vælger en grøn transportløsning, ” fortæller han.

Thortrans insisterer på at være transportbranchens grønne logistikpartner, og Lars og Henrik Kristensen begyndte allerede for mange år siden at sætte grønne skibe i søen. For ti år siden ansatte de for eksempel en fleksjobber, som tjekkede lufttryk i dækkene, og det reducerede både brændstofforbrug og antallet af ulykker.

Virksomheden har også etableret et træværksted, hvor der bliver repareret og genanvendt paller, og alt bliver repareret med genbrugsmaterialer, så man undgår at købe træ. Thortrans deltager desuden i et EU-projekt, hvor man arbejder på at udvikle paller af genbrugsplast, som skal indgå i en deleøkonomi. Men som altid, når mange skal være enige, så trækker det lidt ud.

 

Første energineutrale lastvognsværksted

For otte år siden byggede Thortrans sit værksted om til Danmarks første energineutrale lastvognsværksted. Her er al forbrug drevet af solceller på taget. Også drikke- og spildevand bliver opsamlet, renset og genbrugt. Målet er, at virksomheden på sigt bliver 100 procent energineutral, og at Thortrans bliver den første energineutrale logistikoperatør.

 

Socialt ansvar

Thortrans lægger stor vægt på medarbejdernes trivsel, og har også en social profil, hvor de tager et stort socialt ansvar for mennesker, der af forskellige årsager ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Sådan har det været helt tilbage fra forældrenes tid.

”Så langt tilbage jeg kan huske, har vi haft folk med særlige udfordringer ansat. Henrik og jeg er opvokset med, at man skal tage et ansvar for andre, og vi har taget dem ind, som aldrig har fået en chance andre steder. Det har vi fået mange fantastiske medarbejdere ud af, ” fortæller Lars Kristensen.

Faktisk er omkring 10 procent af virksomhedens medarbejdere startet i praktik på særlige vilkår, men er i dag ansat på lige fod med de andre medarbejdere. Det giver nogle gange nogle udfordringer, men også mange sjove oplevelser, og hos Thortrans er de glade for at kunne bidrage: ”Det giver os så meget at kunne hjælpe nogen på fode igen. Det er hele besværet værd, og det må være definitionen på en god gerning at række hånden ud og bidrage til, at de kommer på ret køl, ” siger Lars Kristensen.

Thortrans er involveret i flere projekter sammen med Randers kommune, og har blandt andet oprettet et virksomhedscenter, hvor der løbende er 10-15 personer i praktik- eller afklaringsforløb.

 

Guld og Grønne Skove Fonden

Sidste skud på stammen er den socialøkonomiske fond GOGS Fonden, Guld og Grønne Skove Fonden, som er stiftet sammen med Jysk Børneforsorg og Randers Bo & Erhvervstræning. Den skal også bidrage til at skabe arbejdspladser for folk med nedsat arbejdsevne og socialt udsatte, og giver den overskud, skal pengene gå til velgørende formål. Her får de alle de ting, som borgerne i Randers indleverer på genbrugspladsen, og det sælger de så i genbrugsbutikken ”Finderiet. ”

Thortrans er et eksempel på en virksomhed, hvor vækst, miljø og social ansvarlighed går hånd i hånd.

Virksomheden har en ambitiøs vækststrategi, og med fod på de nye digital muligheder, er fremtiden lys. Både Lars og Henrik Kristensen er enormt stolte og beærede over at være nominerede til Danish Transport Awards pris for årets virksomhed og pengene skal, ikke overraskende, gå til endnu flere gode formål.