Han er så småt ved at blive kult på TV2 Zulu – ham Jacob Ditzel med de mange talefejl – men hvad gemmer der sig bag figuren?

 

Det spurgte Din Avis Charter McCloskey om, da han gæstede Radio ABC og Din Avis.

“Han er lidt som de børn, der er gammelkloge. De børn, der i 1. klasse, kan navnene på alle fisk”, siger Charter McCloskey.

“Så vi har udviklet ham derfra, og givet ham fantasi”.

Han mener, at Jacob Ditzel er så udfarende og gammelklog, fordi han kompenserer for at lukke sig lidt inde.

“Men en sådan opførsel er et resultat af et eller andet form for svigt i hans opvækst, mener jeg”, siger Charter McCloskey.

Han har udviklet figuren sammen med sin barndomsven Lars Therkildsen. Og det hele startede på et gulv i Thy, hvor Jacob Ditzel fik afløb for sine meninger og frustrationer. Siden udviklede det sig til at blive en del af et sommersketchshow på TV2 Zulu. Siden fik Jacob Ditzel sit eget program, og det er steget ham til hovedet. Nu fremturer han sine meninger med den vinkel, at han er kendt.

“Han er ikke en kommentar til samfundet, men han er en undskyldning for at kunne udtale sig positivt om noget negativt”, siger Charter McCloskey.

“Han er politisk ukorrekt – og det har han lov til at være. Det har vi accepteret, for han er jo harmløs”.

Jacob Ditzel går i specialklasse, men er ikke et forsøg på at udstille de, der går i specialklasse.

“Vi har heller ikke fået nogle negative kommentarer om det. Folk har taget ham til sig, som han er”, siger Lars Therkildsen, der også er med i programmerne, som ham, der skal sætte Jacob Ditzel lidt på plads. Selvom det måske sjældent lykkedes.

 

Med kærlighed

“Men han mangler helt klart sociale kompetencer. Men der kan jo også være stor humor i mennesker der er anderledes. Det skal man ikke være bange for”, siger han.

“Og jeg synes det er tydeligt at vi ikke udstiller nogen – det er heller ikke et mål at sparke nedad”, siger Lars Therkildsen.

Charter McCloskey og Lars Therkildsen har en stor kærlighed til den barnlige filosofi, og de skildre Jacob Ditzel med kærlighed. Og det er også derfor han er blevet så populær, tror Charter McCloskey.

“Folk kan genkende noget af dem selv og deres bekendte i ham. Han er et sammenkog af alle de kiksede ting der skete i folkeskolen. Men der er helt sikkert også meget skrøbelighed i ham”, siger han.

Det vigtigste er at man griner – hvis ikke af så med Jacob Ditzel. For man kan jo godt få lidt ondt af ham, når han ikke forstår, hvad det er, der foregår omkring ham.

I første afsnit af den nye sæson, der blev sendt søndag 15. april, skulle Jacob Ditzel til konfirmationsforberedelse og pralede med at han havde fået en ny ven “Pepper”. Måske en udtalelse som alle andre kunne komme galt af sted med fordi han er af afrikansk afstamning. Men ikke Jacob Ditzel. Vi har accepteret, at det er sådan han er.

“Jacob siger alt det vi andre ikke bryder os om at sige”, siger Charter McCloskey alvorligt.

Også de to mænd bag figuren kan virke en smule alvorlige. Men det sjove bliver jo også sjovere, hvis der er lidt alvor bag.

Jacob Ditzel kan ses på TV2Play.