Mange mennesker tror, at frivilligt arbejde kræver masser af tid og særlige kvalifikationer. Det gør det ikke

 

Faktisk kan man gøre en stor forskel for et andet menneske, hvis man har tid og lyst til at bruge en halv time om ugen på et par telefonsamtaler eller kan lide at mødes over et spil kort, terninger eller backgammon.

Flere ældre er fysisk begrænset på den ene eller anden måde, og det gør det svært at deltage i aktiviteter udenfor hjemmet. Andre mister ægtefællen, og sorgen bliver forstærket af, at man også mangler nogen at dele hverdagens oplevelser og hyggelige stunder med.

Omsorgsområdet i Randers Kommune støtter nu op om to nye typer af frivillighed, der kan give mere liv og glæde i hverdagen for ældre borgere.

Det ene initiativ er Telefonvenner, hvor man som frivillig bruger en halv times tid om ugen på et par telefonsamtaler med en ældre borger. Den anden nye mulighed er Spillevenner, og her mødes man over et kortspil eller brætspil en gang om ugen eller nogle gange om måneden.

 

Telefonvenner

Lysten til nærvær og snak om dagligdagens oplevelser forsvinder ikke med alderen. Det er rart at tale om det, der rører sig i ens liv, og en telefonsamtale kan være med til at give indhold i hverdagen.

“Både i Norge og Sverige har man praktiseret frivillige telefonvenner med succes, og vi synes, det er et rigtig godt supplement til de mange tilbud, vi allerede har for både ældre og frivillige. Der er ingen forventning om at telefonvennerne mødes fysisk – man skal bare have lyst til nogle hyggelige samtaler over telefonen,” siger Birgitte Saksø, frivilligkoordinator i Randers Kommune.

 

Hyggen ved et brætspil

Spil er en dejlig konkret aktivitet at mødes omkring. Hvad enten man er til kortspil eller brætspil, er der som regel også tid til at få en sludder og drikke en kop kaffe imens. Det er tanken bag Randers Kommunes nye initiativ Spillevenner.

“Vi ved, at der sidder mange ældre derude, som savner noget at give sig til. Det kan være, man har mistet en del af sit netværk eller ikke længere har de ressourcer, man havde tidligere, som gjorde det muligt at være aktiv i forskellige sammenhænge,” fortæller aktivitetsmedarbejder Louise Højgaard Schubert, som er blandt initiativtagerne til det nye tilbud:

“Det er en fornøjelse at se dem, der pludselig kommer i gang med spille igen. De kan gå op i det med liv og sjæl, og jeg ved, de går og glæder sig, til det igen er tid til eksempelvis et slag 500,” understreger hun.

Hvis man har lyst til at være frivillig telefonven eller som ældre at få en telefonven, kan man kontakte Birgitte Saksø på tlf. 23 81 55 91 eller aktivitetsmedarbejder Inge Schultz-Knudsen på tlf. 20 47 64 73.

Der er informationsmøde for interesserede frivillige telefonvenner 8. maj kl. 16.00 – 17.00 på Kollektivhuset i Randers. Tilmelding er ikke nødvendig. Telefonvenner er skabt i et samarbejde med Selvhjælp Randers.

Er man interesseret i at høre mere om spillevenner; enten som borger, pårørende eller som potentiel frivillig, kan man kontakte aktivitetsmedarbejder Louise Højgaard Schubert på tlf. 20 47 64 36 eller frivilligkoordinator Dorte Pedersen på tlf. 51 54 66 96