Det fejres torsdag 31. maj med gode tilbud, hvor overskuddet går til børn i Swaziland, Mocambique og Malawi

Tiden flyver af sted, og det gør den også i Genbrugsbutikken Futhi, Skanderborggade 39 i Vorup.

Selv om der kommer flere og flere genbrugsbutikker, og folk selv køber og sælger på nettet, er det ikke noget, man mærker til i Futhi, hvor man får ting og sager ind som aldrig før, og salget stiger og stiger. Så pladsen er fortsat trang. Man har en stor, glad og stabil kundekreds, samt der kommer nye kunder til, som bliver glade for butikken og de lave priser, som fortsat er et kendetegn for Futhi.

Alt overskuddet fra butikken går fortsat til hjælp for børn i Swaziland, Mocambique og Malawi, hvor man har flere projekter kørende. Det er noget, man i Futhi hele tiden har fokus på.

Daglig leder er Bente Jørgensen og hendes mand, Gunnar, som var med til at starte butikken. På grund af sygdom har de ikke været i Afrika i et par år men håber det lykkes i år. Men projekterne fortsætter, og man har gode og trofaste ledere derude, som sender rapporter og regnskaber hjem hvert kvartal med masser af billeder. Behovene er stadig store, og man har nu fået mere end 400 børn i skole. Det er noget, der giver fremtidshåb for børnene derude, og det skaber vej ud af fattigdommen – skolegang og uddannelse er noget, man i Futhi prioriterer højt. Futhi er meget glade og stolte over, at projekterne har fået stor anerkendelse af de myndighederne i Mozambique og Malawi.

 

Projekterne

I Swaziland har næsten alle, som har fået hjælp, færdiggjort deres skolegang og uddannelser, og mange af dem er begyndt at hjælpe andre, som ikke har mulighed for at få en skolegang. Så ringene breder sig i vandet.

I Mozambique på Futhi`s dagcenter, der hedder Kanana, i Maputo for forældreløse børn er forholdene fortsat blevet forbedret. Her er der også en del, som har fået uddannelse som designer, syerske, mekaniker, tømrer osv., og disse unge mennesker er så taknemlige for hjælpen fra Futhi. I takt med at flere bliver færdiguddannet, tager man også nye børn ind, som desværre fortsat findes på gaden. Når man er forældreløs i Mozambique har man ingen identitetspapirer og kan derfor ikke komme i skole. I projektet kommer alle børnene i familiepleje og bliver dermed registrerede, så alle er nu kommet i skole. Systuen, som er startet på Kanana for mødrene, bliver ledet af en af børnene, som har fået uddannelse, og på denne måde får centeret en indtægt ved salg af de ting, der bliver fremstillet på systuen..

Armando, Futhis tolk og koordinator, afholder workshops en gang i kvartalet, hvor man tager emner op om kvinder og børns rettigheder. Han brænder for at hjælpe handicappede børn, som ofte bliver gemt væk i hjemmene.

I Xai Xai, 225 km nord for Maputo, har Futhi et lignende projekt, hvor forældreløse børn bliver hjulpet med skolegang og uddannelse.

Malawi er et af verdens fattigste lande, og der er fortsat mange, der dør af sult. Og forældreløse børn er der overalt. Her har Futhi tre børneprojekter, hvor man har fået rigtig mange børn i skole.

I Chapananga provinsen har man for penge fra Futhi bygget en skole til forældreløse børn fra 3-5 år, og der kommer flere og flere børn.

Børnene får et måltid mad hver dag, og for øjeblikket er det det eneste måltid, disse børn får at spise, da der fortsat er hungersnød i landet. Skolen er blevet meget anerkendt i området for det, der bliver gjort for børnene. Røde Kors har været på besøg for at se, hvordan de driver arbejdet, og har som anerkendelse for deres arbejde givet redskaber til en legeplads.