Han er en af Randers’ mest ukendte kendisser. Men arkitekt Jens Peter Jensen Wærum burde være kendt af enhver randrusianer: Der er særudstilling lørdag 9. juni i Kulturhuset samt byvandring og mindcraft bygning

 

Jens Peter Jensen Værum er nemlig manden bag mange af byens ikoniske bygninger, som gennem 100 år er blevet beboet, betragtet og beundret af byens borgere og besøgende.
Men nu bliver spotlyset rettet mod den gamle arkitekt. På Museum Østjylland åbner særudstillingen “Smukke, gamle Randers!”, der blandt andet viser en række af J. P. Jensen Wærums originaltegninger af stolte bygninger som Bryggeriet Thor, Kulturhusets røde facade mod Østervold og Vandtårnet på Hobrovej.

Museet sætter i udstillingen spot J. P. Jensen Wærums langtidsholdbare arkitektur. Som indfødt randrusianer havde han en særlig kærlighed til Randers og har skabt mange markante bygninger og boliger både i Randers og andre steder i landet.
Udstillingens tilrettelægger, arkivar Inger Lyngdrup Nørgård, fortæller om baggrunden for at lave udstillingen:

”Mennesket og arkitekten J. P. Jensen Wærum har haft en kæmpe betydning for Randers. Med udstillingen håber vi, at randrusianerne får øjnene op for, hvordan Jensen Wærums tanker, visioner og arkitektoniske streg har sat sit tydelige aftryk på deres by.”

 

Huse fulde af levede liv
Udstillingen viser de imponerende bygningsværker og rummer også nye og ældre fotos af bygningerne, fra de blev bygget og frem til i dag. Bygninger, der er en uundværlig del af det Randers, vi kender og elsker.

”Det er huse, som har haft en betydning i folks liv. Her er blevet grædt og grinet, født børn, truffet store beslutninger i generationer. Husene rummer borgernes historie, husene er byens historie, ” forklarer Inger Lyngdrup Nørgård.

 

Kunstværker i æstetiske rammer
Udstillingen er bygget op omkring en række originale bygningstegninger, som Randers Stadsarkiv har bevaret fra J. P. Jensen Wærums tegnestue.

”Vi har fundet de mest fantastiske originaltegninger af Jensen Wærum selv. Tegningerne er unikke og utroligt fascinerende at kigge på. Virkelig smukke, udført med stor arkuratesse og i sig selv små kunstværker, ” fortæller Inger Lyngdrup Nørgård og tilføjer, at selve udstillingen naturligvis er stemningsfuld og æstetisk opbygget, så den komplementerer J. P. Jensen Wærums værker bedst muligt.

”Det bliver en smuk oplevelse at opleve Randers by i ’miniformat” her i udstillingen, ” lover Inger Lyngdrup Nørgård.

 

Jensen Wærums Allé?
J. P. Jensen Wærums charmerende og markante bygninger fylder godt i bybilledet i Randers, men hans navn er ukendt for de fleste.

”Det er da smadderærgerligt – og urimeligt, når nu hans arkitektur har sat sig så smukt og langtidsholdbart et aftryk på Randers, ” mener Inger Lyngdrup Nørgård.

For at rette lidt op på den manglende anerkendelse af J. P. Jensen Wærums betydning for byen, har museets udstillingsteam taget initiativ til at få opkaldt en vej eller plads efter J. P. Jensen Wærums i Randers by!
Ideen blev taget vel imod på hos kommunens Plan og Byg afdeling, som senere på året vil melde ud, hvor J. P. Jensen Wærums vej, gade, allé eller plads skal ligge.

 

Åbning af den smukke, gamle by
“Smukke, gamle Randers!” åbnes af næstformand i Randers Kommunes Sundheds-, idræts- og kulturudvalg, Karen Lagoni, indehaver af Randers Arkitekten Brian Andersen og museumschef på Museum Østjylland Jørgen Smidt-Jensen. Museet byder på en lille forfriskning.

Særudstillingen kan ses frem til søndag 21. oktober. Der er gratis adgang

 

 

På tur mellem mursten og markante Randers-huse


Kig op, kig ned. Randers er fuld af smukke, gamle bygninger, og mange af dem er tegnet af den flittige og dygtige Randers-arkitekt J. P. Jensen Wærum. Nu tages der på rundtur med Museum Østjylland

Ved en kombineret byvandring og udstillingsomvisning på Museum Østjylland kan man tilbringe et par timer i selskab med historierne om Randers’ måske mest betydningsfulde arkitekt og hans imponerende arkitektoniske eftermæle. Der er hele to chancer for at komme med til arrangementet, nemlig 15. og 20. juni. Arrangementet bringer gæsterne dels rundt i museets nyåbnede særudstilling “Smukke, gamle Randers!”, dels rundt i byen til nogle af Wærum Jensens ikoniske bygningsværker bygget i 1800- og 1900-tallet.
På den kombinerede byvandring og udstillingstur vil udstillingens tilrettelægger, arkivar Inger Lyngdrup Nørgård fra Randers Stadsarkiv, og arkivar Rikke Mønster Olesen fra samme vise rundt og fortælle.

”Mennesket og arkitekten J. P. Jensen Wærum har haft en kæmpe betydning for Randers. Med udstillingen håber vi, at randrusianerne får øjnene op for, hvordan Jensen Wærums tanker, visioner og arkitektoniske streg har sat sit tydelige aftryk på deres by, ” fortæller de to arkivarer.
Efter omvisningen i udstillingen går turen ud i virkeligheden for at se nærmere på Wærum Jensens bygninger rundt om i Randers by. Her vil Inger Lyngdrup Nørgård og Rikke Mønster Olesen fortælle om udvalgte bygninger fra arkitektens hånd, zoome ind på fine detaljer og sammen med dagens gæster bare nyde den storslåede arkitektur.

 

Byvandring og udstillingstur: Mursten og markante Randers-huse fredag 15. juni og onsdag 20. juni. Dels kl. kl. 10 – 12 og kl. 18 – 20.

Arrangementet begynder på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
Billet 50 kroner. Billetter kan købes på museumoj.dk under ”Program”.

——————

Gamle Randers bliver ramt af digitale blokke

 

Det sker på Museum Østjylland, hvor børn kan dyste om at bygge de bedste arkitekttegnede huse i Minecraft

Ikoniske bygninger i Randers som Bryggeriet Thor og Vandtårnet på Hobrovej er tegnet af Randers-arkitekten Jensen Wærum. Så det er naturligvis ham og hans værker, workshoppen og konkurrencen skal handle om lørdag 16. juni kl. 12.00. Og der er gratis adgang – alle der er fyldt seks år og har en Ipad, kan være med til at bygge på museet.

”Børnene skal simpelthen bygge kopier af bygninger i Randers! Og det skal de, fordi vi her i Randers for over 100 år siden havde en eminent dygtig og produktiv arkitekt, som tegnede en række nu ikoniske bygninger i byen, ” fortæller museumsinspektør Lisette Berg Andersen.
For at være med i byggekonkurrencen skal børn og deres voksne blot møde op på Museum Østjylland 16. juni kl. 12.00 og være klar til at lytte, bygge og hygge i et par timer.

”Vi begynder med at høre lidt om arkitekten Jensen Wærum og alle hans flotte byggerier i byen. Bagefter har alle en time til at bygge som vilde. Til sidst vil det skrappe dommerpanel vælge de tre bedste bygninger ud. Den, som har bygget en bygning, der ligner en af Jensen Wærum bygninger mest, vinder en fed præmie! ” lover Lisette Berg Andersen.

Den farverige arkitektur-container, der i disse uger står foran Kulturhuset, er også rammen om masser af sjov og aktiviteter om bygninger.

I rækken af lørdags-oplevelser for hele familien, er det nu Museum Østjyllands tur til at byde på en arkitektur-oplevelse.
Kig forbi containeren, lav din egen model af en ikonisk Randers-bygning.

Workshop finder sted lørdag 9. juni kl. 10 – 13 i containeren uden for Kulturhuset og der er gratis adgang.

Mobilt arkitekturværksted er støttet af Aarhus 2017 og Statens Kunstfonds Huskunstnerordning.