Det er blevet tid til den årlige forestilling fra Randers Balletskole på Værket – den kan man se lørdag 16. juni

 

I 28 graders varme på det aftjente dansegulv øver børnene og de unge dansere deres mange krævende trin. Der svedes og drikkes mængder af vand i disse dage, og alle døre står åbne, så en let brise kan lufte salen. Det er spændende og sjovt, men også hårdt arbejde at huske de mange trin og positioner, og ikke mindst få det hele til at se legende let ud.

Randers Balletskole har opført Nøddeknækkeren, Tornerose, Alice i Eventyrland, Elverhøj, Konservatoriet, Askepot – nu er balletskolens elever snart parate til at præsentere endnu en forestilling på Værket.

“I år har vi for en stund forladt den historiske fortælling i én ballet til fordel for fire meget forskellige typer optrædener”, fortæller koreograf og iscenesætter Vivi Christensen.

“Forestillingen har fået titlen “Konservatoriet Capriccio Espagnol – Ballet Koncert” – længere kunne titlen ikke være”, siger hun med et smil.

Når publikum er klar i salen og danserne klar bag scenen venter imidlertid en ekstra overraskelse med Star Wars.

Der er fire vægtige årsager til, at sæsonens afsluttende forestilling i år adskiller sig fra øvrige sæsoner, fortæller Vivi Christensen videre.

 

I sin reneste form

“Det er et stort ønske at opføre Konservatoriet på stor scene, efter flere gange at have danset denne ballet i mindre regi. Konservatoriet er Danmarks fremmeste balletkoreograf August Bournonvilles værk, der opførtes første gang på Det Kongelige Teater i 1849. Konservatoriet foregår i et dansestudie i Paris, hvor Bournonville øvede ballet i 1820erne”, fortæller Vivi Christensen om balletten der lægges ud med.

Bournonville viste i Konservatoriet sine fine og krævende trin i deres reneste form, her ser vi den klassiske ballets essentielle bevægelser. Balletten er interessant koreografi med friskhed og ynde, – Bournonville var nemlig af den overbevisning, at dans skal udtrykke lykke og glæde ved livet.

I marts måned optrådte balletskolen med en kort udgave af Capriccio Espagnol til Store Balletskoledag på Det Kongelige Teater.

“Vi syntes, at også Randers skulle se disse fantastiske `spanske´ danserinder, der fejrer solen med blandt andet en fandango”, fortæller Vivi Christensen.

“Og i det tidlige forår blev vi inviterede til at vise en Star Wars ballet til Randers Biblioteks En-by-i-Galaksen-fernisering. Efterfølgende fandt jeg, at indslaget skulle udvides med flere scener og med i sommerforestillingen”, siger Vivi Christensen.

Med Star Wars venter der publikum stærk, dynamisk og udfordrende moderne ballet, som udover det fightende element afspejler det sensitive og kærlige, som også er en del af Star Wars´ univers.

 

Endnu et indslag

Ballet Koncert består af små enkeltstående danse til musik fra balletten La Bayadere og Paquita. I korte præcise indslag optræder blandt andre de alleryngste fra bare 5½ år.

“De er nogle livlige størrelser, som udmærket ved, hvordan man står i 1. position og laver en tendu. I Ballet Koncert ses også et hold med de første spæde trin i tåsko. Det bliver måske lidt vaklende, men man skal starte et sted”, siger Vivi med et forventningsfuldt smil.

 

Det Kongelige Teater fejrer i disse dage ballet festival, blandt andet ved at balletmesteren har inviteret hele Danmark med i en konkurrence, hvor deltagerne indsender små balletvideoer. Randers Balletskole deltog i den anden af tre udfordringer – og var blandt vinderne.

“Det er eleverne selvfølgelig både glade for og stolte over”, siger Vivi Christensen, der er en passioneret underviser, der ønsker at formidle glæden og det sanselige ved dansen til eleverne.

“Jeg holder meget af `mine piger´ og beundrer deres indsats både i og udenfor balletsalen – de har meget at se til”.

Piger, ja, for drenge kniber det med på balletskolen.

“Vi mangler altid en prins ! Ingen drenge eller unge mænd møder op til træning, og det på trods af, at det er vildt flot at se drenge og mænd danse ballet, – stærkt og mandigt”, siger Vivi Christensen opfordrende til alle drenge i Randers kommune.

Når det er højst påkrævet, henter balletskolen mandlige dansere ind udefra til at varetage opgaver til f.eks. prinseroller”.

Lige nu – håber Vivi Christensen og alle optrædende elever, at mange randrusianere og andre tager til Værket 16. juni kl. 16.00, og ved selvsyn fornemmer, hvad balletpigerne fra Randers formår. Der venter publikum en usædvanlig og skøn oplevelse.


Mandag 3. september begynder en ny sæson, hvor Randers Balletskole optager nye elever, unge som ældre, og altså også meget gerne drenge og mænd.

Man skal ikke nødvendigvis elske balletten fra første øjeblik, og man er velkommen lige præcis som den, man er, med hvert sit talent.

Når træningen går i gang, skal man have lyst til at lære og være engageret. Kunstnerisk kreativitet kan i vores højteknologiske tid være et must for nogle mennesker.