På mandagens byrådsmøde skal der blandt andet behandles sagen om skolernes handleplaner. Handleplaner som har det primære formål at få budgetter i balance. Men det går ud over specialeleverne mener Charlotte Broman Mølbæk, byrådsmedlem for SF Randers

 

De handleplaner, der skal drøftes på mandagens byrådsmøde (11. juni) er, hvor eksempelvis skoler planlægger at hjemtage op til 20 elever fra specialklasser indenfor en periode på et halvt år, uden så meget som at beskrive, hvilket tilbud, man vil hjemtage børnene til.

“Helt konkret betyder dette, at 20 elever, som på nuværende tidspunkt trives og udvikler sig i et af kommunens specialtilbud, og deres forældre inden længe får besked om, at deres distriksstkole (almenskole) ønsker at de tages ud af specialtilbuddet og kommer hjem på egen skole. 20 elever – og dette er blot et eksempel på en handleplan fra en enkelt folkeskole. Disse handleplaner er der flere af. SF i Randers finder handleplanerne helt uacceptable”, siger Charlotte Broman Mølbæk i en pressemeddelelse.

“Men hvordan er det kommet så vidt? Dette er en direkte konsekvens af politikernes nye styringsmodel – hvis en skole har et underskud, skal skolerne som udgangspunkt have en økonomi i balance ved udgangen af et år. SF stemte imod denne styringsmodel. Vi er selvfølgelig ikke imod, at skolerne skal have balance i økonomien, men det må ikke gå udover børnene, som vi ser det ske nu”, siger hun.

Derfor glæder det SF, at Skole- og Uddannelsesudvalget har besluttet, at skolerne alligevel kan afvikle gælden og få deres budgetter i balance over en længere periode, en mulighed som ingen skoler tilsyneladende har tænkt sig at benytte sig af.

 

Men uetisk

Charlotte Broman Mølbæk mener dog at det er bekymrende og uetisk, når skoler tager elever hjem fra specialtilbud for at dække et underskud.

“Alle børn skal sikres et undervisningstilbud, der passer til den enkelte – også børn med handicap eller særlige behov. Når en skole tager et barn hjem fra et specialtilbud for at rette op på sin økonomi, er det ikke barnets tarv, der står øverst, så er det økonomi”, siger hun.

Derfor har SF i Randers et klokkeklart ændringsforslag med på mandagens byrådsmøde:

”SF i Randers foreslår, at byrådet vedtager, at de planlagte hjemtagelser af børn fra specialtilbud i de økonomiske handleplaner for skolerne stoppes. Skolerne gør i stedet brug af muligheden for forlængelse af afvikling af gælden, således at handleplanerne gennemføres uden hjemtagelser af børn fra specialområdet.”

Dette vedtages, fordi det ikke skal være specialelever/børn med handicap/særlige behov, der skal betale for skolernes økonomiske udfordringer.

“Alle hjemtagelser af børn i specialundervisningstilbud kan udelukkende ske på baggrund af den kontinuerlige revisitering, vi allerede laver i Randers Kommune, hvor specialtilbuddet er med i en vurdering af, hvilket tilbud der fremover er mest hensigtsmæssigt for det enkelte barn. Vi håber, at politikerne byrådet kan se vanviddet i at hjemtage elever fra specialtilbud på baggrund af økonomi og fornuften i at stoppe handleplanerne, inden det er for sent”, siger hun.