SeniorNETS målgruppe i Randers er ældre over 65 år, som bor alene. Projektets overordnede formål er at opbygge, udbygge og vedligeholde enlige ældres sociale kontakter og netværk, således at livskvaliteten øges

 

Det begyndte for snart to år siden. Dansk Folkehjælp fik tildelt nogle penge fra en pulje, og med dem ville de etablere nogle afdelinger rundt om i landet, som kunne have fokus på enlige ældres mangel på sociale kontakter og netværk. Det blev til SeniorNET – og i april 2017 blev SeniorNET i Randers en realitet.

Formålet er her at lave fælles oplevelser og arrangementer for ældre, der bor alene, og som savner samvær med andre seniorer. Når de ældre får brudt isolationen, vil det give dem en oplevelse af forøget livskvalitet, trivsel og tryghed i dagligdagen. Det er også håbet, at de dernæst vil få lyst til involvere sig mere i de allerede eksisterende ældreaktiviteter i området.

Aktiviteterne i SeniorNET kan for eksempel være foredrag, udflugter, hygge, sang og musik.

 

Der er behov for fællesskab

En af kontaktpersonerne i SeniorNET Randers er Inge Schultz-Knudsen, som er aktivitetsmedarbejder i Område Vest.

“Vi ser et stort behov for arrangementer af denne art,” siger Inge Schultz-Knudsen og fortsætter:

“Der sidder rigtig mange ældre rundt om i kommunen, som har mistet deres netværk og derfor ikke kommer meget ud. De har brug for at få skabt et fællesskab med andre seniorer.”

SeniorNET henvender sig netop til ældre borgere, som har brug for et større netværk, fordi de har mistet deres omgangskreds – det kan både være tab af ægtefælle, venner eller familie. Det kan også være fordi, man har mistet færdigheder som hørelse eller syn eller er blevet gangbesværet, og derfor har svært ved – eller ikke har overskuddet til – at komme hjemmefra.

“I kraft af vores arrangementer kommer de nu ud og møder andre ligesindede. Vi har set, hvordan det pludselig giver dem lyst og motivation til at være mere sociale og komme mere ud, for nu kender de nogen, som de måske ovenikøbet kan følges med til andre arrangementer her i lokalområdet,” forklarer Inge.

 

God tilslutning til arrangementerne

Inge Schultz-Knudsen skulle selv finde de frivillige til projektet, men i kraft af sit arbejde som aktivitetsmedarbejder i Randers Kommune havde hun allerede kontakt til en del frivillige og koordinatorer, så der var mange, hun kunne henvende sig til – og det blev da heller ikke noget problem at finde frivillige, som gerne ville være med.

Derimod skulle det vise sig at blive noget vanskeligere at få kontakt til de ældre, som kunne have gavn af SeniorNET – men også her kunne hun trække på sit netværk. I løbet af 15 måneder har 35 ældre deltaget i de forskellige aktiviteter, og i gennemsnit kommer der 20 deltagere hver gang – en tilslutning som Inge er yderst tilfredse med.

“Flere af vores deltagere har også taget andre ældre med, når de har været her et par gange, så det spreder sig ligeså stille som ringe i vandet,” siger Inge og tilføjer:

“Det er mit indtryk, at deltagerne er rigtig glade for at komme med, og de fortæller hver gang, at de glæder sig til næste arrangement.”

De eneste krav, der er for at deltage i SeniorNETs arrangementer, er, at man skal være fyldt 65 år, og at man skal bo alene. I Randers er deltagerne lige nu fra 70 år og op.

 

Håber at kunne fortsætte efter projektets afslutning

Der er cirka ét arrangement om måneden, og der bliver planlagt program et halvt år frem.

Nogle gange foregår arrangementerne i Kollektivhuset, hvor der er stillet lokaler til rådighed, og andre gange er det arrangementer ud af huset. Af tidligere arrangementer kan blandt andet nævnes havnerundfart med Lillebjørn, forskellige foredrag, julehygge, udflugt til Doktorparken, samtalesalon, restaurantbesøg, sang og musik. Resten af året bliver der også udflugt til Naturcentret, biograftur, udflugt til Mariager og frokost på Hvidsten Kro.

Den eneste udfordring, der er ved arrangementer ud af huset, er at få kørt deltagerne ud til mødestedet. Derfor hører Inge også gerne fra folk, som har mulighed for at køre med et par af deltagerne engang imellem som frivillige.

Pt. er det gratis at deltage i arrangementer gennem SeniorNET, da det stadig er med i Dansk Folkehjælps pulje. Projektet strækker sig over et 2-årigt forløb og slutter med udgangen af december 2018, men på nuværende tidspunkt kan Inge godt forestille sig, at man i Randers Kommune fortsætter med at lave arrangementer for den samme målgruppe, da behovet stadigt er eksisterende. Eneste forskel bliver så nok, at deltagerne skal betale et mindre beløb til kaffe.