For sjette år i træk er Kulturmødet på Mors spækket med kunst, kultur og samtale. Og i år er Egnsteaterleder fra Randers, Peter Westphael med i et panel, der skal debattere medier og scenekunst

 

Er medierne stadig den fjerde statsmagt, når det gælder kultur og scenekunst? Eller er de flyttet helt til hovedstaden og ser resten af landet som en forstad til København? Og hvad med politikerne? Hvordan holder de sig orienteret, hvis medierne ikke dækker kulturlivet fra kyst til kyst? Det skal der debatteret på året Kulturmøde hvor den lokale Peter Westphael skal være med. Han er en mand der har sine egne meninger om netop provinsen og scenekunsten kontra medierne, som også Din Avis tidligere på foråret fortalte. Det bliver Anne Middelboe Chri­stensen, balletanmelder Dagbladet Information, dr skal styre slagets gang og i panelet er Pernille Weiss, rådgiver og politiker. Tine Smedegaard Ander­sen, kulturdirektør DR. Palle Weis, kulturredaktør Morgenavisen Jyllands-Posten og altså Peter Westphael, direktør Randers Egnsteater. De skal debattere fredag 24. august kl. 12.00-13.00 i Brøndum.

 

For sjette gang

I løbet af 48 timer danner Mors ramme for blandt andet et Politisk Topmøde, koncerter på KulturFjorden med unge kunstnere som Jada, I Just Came From The Moon og DJ on Iceland, en børnefestival, hvor Trolle og Tormod kommer forbi, installationskunst af Willem Boel, snigpremiere på Bille Augusts nye storfilm, samtaler med forfatter Hanne-Vibeke Holst, kulturminister Mette Bock, musiker Mads Langer og mange flere.

Kulturmødet løber af stablen fra 23. til 25. august for sjette gang. Et møde, der siden sin begyndelse er vokset markant fra 6.000 deltagere i 2013 til cirka 23.000 deltagere sidste år. Et møde, der favner både landets politikere, museums- og teaterdirektører, mediefolk, kunstnere og borgere. På den måde formår Kulturmødet år efter år at skabe rum for både dem, der er etablerede, og for talenterne. Dem, der skal føre kunsten og kulturens fremtid videre og udvikle den – hvad enten det er på en scene, i en bog, på et lærred, på Christiansborg eller et helt andet sted.

 

Et kulturmøde for alle

Allerede på Kulturmødets første dag, torsdag, bliver Folkescenen indviet, når nogle af landets toppolitikere bliver sat i stævne af politisk reporter og nyhedsvært Troels Mylenberg ved et Politisk Topmøde. Kulturminister Mette Bock, formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen, partileder for Alternativet Uffe Elbæk, formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl, politisk leder af Radikale Venstre Morten Østergaard, politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper og politisk ordfører for Venstre Britt Bager er blandt dem, der sætter kulturen allerøverst på dagsordenen kun en time inde i årets Kulturmøde.

For børn, deres familier og barnlige sjæle kan Kulturmødet for første gang nogensinde præsentere sin helt egen børnefestival. En festival, hvor man kan opleve Mek Peks Åh Abe-show, Trolle og Tormods (B)lærerige Børneshow, spansk flamenco, artisteri, snobrød, børneteater, ansigtsmaling, animationsfilm og meget mere.

Publikum kan – som de første – se Bille Augusts nye storfilm Lykke-Per, når Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn inviterer til snigpremiere. Lykke-Per er et episk kærlighedsdrama, der er baseret på nobelprisvinder Henrik Pontoppidans litterære mesterværk af samme navn. Det er en fortælling om Peter Sidenius, et moderne og ambitiøst menneske, der stræber efter det lykkelige liv og frigørelsen fra barndomshjemmets snævre rammer.

 

Talenter indtager Kulturmødet

KulturFjorden bliver igen i år center for ungdommen, når Frontløberne arrangerer samtaler og andre arrangementer. Naturligt er det, at den unge belgiske kunstner Willem Boel sætter sin installation `Sancho Don´t Care´ op netop her. Willem Boel vandt en pris til JCE Biennalen, der er en af de vigtigste for ung samtidskunst, for installationen, der er 11 x 8 meter, og som bliver bevæget af vind og lys.

KulturFjorden bliver også fyldt med forskellige toner, når unge kunstnere som Jada, I Just Came From The Moon og DJ on Iceland spiller fjorden op.

Jada er blevet rost til skyerne for sine popballader af de danske anmeldere efter sin optræden på Roskilde Festival 2018. Sammen med Kids Can præsenterer I Just Came From The Moon publikum for deres melodiske, legende og underfundige jazz-univers. I Just Came From The Moon vandt talentkonkurrencen Ung Jazz 2016 og har siden turneret landet tyndt. Når DJ on Iceland går på, er det med rytmer fra hele verden. Det er disco, det er 70´er funk, og det er groovy jazz.

 

Kunst og kultur, inde og ude

Rækken af samtaler er igen i år spredt rundt omkring i Nykøbing Mors, og publikum kan blandt andre opleve kulturminister Mette Bock, forfatterne Flemming Rose, Hanne-Vibeke Holst og Carsten Jensen, musikerne Simon Kvamm, Kira Skov og Mads Langer, debattør Geeti Amiri, MF Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen, tv-vært Clement Kjersgaard, kulturdirektør DR Tine Smedegaard Andersen, komponist Bent Sørensen og en række museums- og teaterdirektører, partiledere, kulturordførere og ledende kulturpolitikere fra både kommuner og regioner.
Igen i år indgår også en række internationale samtaler i programmet, hvor blandt andre Michael Magnier, der er direktør for Kultur og Kreativitet i EU Kommissionen, sætter fokus på kulturens rolle i Europa. Derudover bliver gaderne fyldt med teater, når det prisbelønnende spanske gadeteater OP Productions indtager både gågade, KulturPladsen og KulturFjorden. Museerne indtager KulturVejen med deres egen scene. Europæisk Kulturregion skaber et grønt og kreativt frirum på den nye skovscene. DR bidrager igen i år massivt til programmet, og Politiken Live fylder Æblehaven med både samtaler og musik. Aalborg Symfoniorkester præsenterer en passioneret, lidenskabelig og intens koncert til lyden af komponist Astor Piazzollas toner blandet med argentinsk tango. Limfjordsteateret fylder Lille Torv med en pop-up performanceinstallation, der består af en tømmerflåde og 100 medvirkende. Lydkunstner Morten Poulsen og lyskunstner Christine Hvidt Grønborg fylder kirken med deres audiovisuelle oplevelse ATMOSPHAERA.

Kort sagt; i 48 timer vil Nykøbing Mors boome af liv, kunst og kultur.

 —-

 

Det komplette program er netop offentliggjort.

Find det på Kulturmødets Facebook-side www.facebook.com/kulturmoedet/ og på www.kulturmoedet.dk

 

Fakta om Kulturmødet

– Kulturmødet er en selvejende institution, der fra 1. februar 2018 har fået ny direktør i front.

– Kulturmødet arrangeres af Morsø Kommune og Region Nordjylland og støttes af Kulturministeriet og en række fonde og sponsorer..

– Kulturmødet afholdes i 2018 for sjette gang.

– I 2017 deltog ca. 23.000 i Kulturmødet.