I Randersugen, tirsdag 14. august, kl. 12.00 til 17.00 er der fri entre, rundvisning og fortælling ved Historisk Samfundets bestyrelse i Helligåndshuset

 

Atter i år benytter Historisk Samfund Randersugen til at invitere indenfor i Helligåndshuset på Erik Menveds Plads i centrum af Handelsbyen.

Helligåndshuset ved Konen med æggene og Sct. Morten kirke blev bygget i 1434 af købsvendenes lav som omsorgshjem for gamle, syge og hjemløse. Senere i 1489 overgik huset til den katolske Helligåndsorden, deraf navnet Helligåndshuset, og blev en del af Helligåndsklosteret. Efter reformationen har huset blandt andet været anvendt som teknisk skole og latinskole. Det oprindelige hus blev i 1897 efter megen polimik gennemrestaureret af arkitekt Hack Kampmann. Siden da er Helligåndshuset blandt andet blevet anvendt af Randers Turistbureau. Huset er ejet af Randers Kommune og anvendes i dag til udstillinger og møder. Historisk Samfund for Randers Amt har kontor i huset og benytter desuden den store sal på 1. sal med plads til ca. 150 mennesker til Samfundets seks til otte årlige meget velbesøgte foredragsaftener.