Det kan lyde dystert, men det er det slet ikke – Kaosambassaden ved Underværket har i år eksisteret i ti år, og her er der plads til alle

 

“10 år med kaos” er titlen på den fotobog, der releases lørdag 18. august til den årlige havefest for de unge i Frk. Jensens Gård. Og det er blevet til 10 år med masser af socialt samvær og kreative projekter, der har givet genlyd i hele Randers.

“Vi har den vinkel på stedet her, at det skal være medbestemmelse på grænsen til selvbestemmelse. Her er kreative værksteder og masser af socialt samvær. Men jeg vil sige, at det kreative lige så stille er vokset sig stærkt gennem de ti år”, siger koordinator på Kaosambassaden René Berg Andersen, der har været med de sidste 9½ år.

“Det er de 15-25-årige der kan komme på ambassaden – men det er nok flest på 16-19 år, der benytter stedet”, fortæller René Berg Andersen.

For når de unge er færdige med deres videregående uddannelse, er de videre i livet. Men indtil da kan kaosambassaden være med til at give dem et tilholdssted, hvis de ikke dyrker for eksempel sport.

“Vi er gode for de unge der ikke er almindelig foreningssøgende. Altså de der ikke dyrker hverken fodbold eller for eksempel håndbold. De manglede indtil for ti år siden et sted at holde til. Især de der holder til i midtbyen. For dem var Storgade det eneste sted de kunne finde socialt samvær”, fortæller han.

 

Aftryk i byen

Kaosambassaden har gennem årene taget afsæt i de kreative projekter. Og de er efterhånden blevet sat i system. Der er kommet et givtigt samarbejde med museerne i Kulturhuset og blandt andet med Egnsteatret. Desuden er også en del af byens musikalske netværk involveret, når de unge afprøver deres kræfter udi musikken.

“Vi har et studie, hvor de unge kan få produceret musik, hvis de gerne vil prøve sig selv af. Og så har vi den årlige havefest, hvor de unge kan afprøve deres evner på scenen. Derudover har vi også et samarbejde med Turbinen, og det kommer der meget godt ud af”, fortæller René.

Også Egnsteatret har været med ved flere projekter. Det største til dato var “Kontrast” på Rådhustorvet sidste år, hvor musik og teater samt videokunst gik op i en højere enhed.

“Her havde Egnsteatret også fået fat i det lokale Power Mode og Stephanie Marie, der lagde lydbilledet til forestillingen, der trak mange mennesker. Videokunsten var lavet i samarbejde med Kunstmuseet”, fortæller koordinatoren.

Og der er endnu et projekt i støbeskeen sammen med Egnsteatret – og det bliver også lavet som en levende kollage a la “Kontrast”.

Og alle ved i dag hvad Kaosambassaden er.

“Men det var vigtigt for os, at det ikke fra starten hed et ungdomshus, som man jo ville associerer med Jagtvej i København og kastende brosten. Det var vigtigt for os at de unge selv var med til at bygge stedet op, for at få et tilhørsforhold til stedet”, fortæller René, der også kan fortælle at Kaosambassaden hører ind under Randers Ungdomsskoles Center for fritid og demokrati.

Og der er da også kun lutter positive vibrationer fra stedet ved Underværket, som de unge lige så stille har taget til sig, med masser af arrangementer og hygge i dagligdagen.

 

På lørdag er der release på bogen “10 år med kaos”. Det er en fotobog, der i billeder fortæller histroien om – nå ja et ungdomshus i rivende udvikling. En bog der skal fortælle om, hvad det er de unge nu går og laver, hvis de vil have det sjovt. Og en bog der fortæller om de minder, man kan kigge tilbage på, hvis man har været bruger af stedet.

“Vi har valgt ikke at holde en slags fødselsdag, fordi det er vigtigt for os ikke at kigge tilbage men at kigge fremad. Mange unge har været forbi stedet her. Nogle unge kun nogle uger, andre gennem flere år. Så derfor vil vi ikke holde fødselsdag, for ikke at holde nogen udenfor. Alle kan komme og være med på lørdag, hvor vi holder havefest – som vi for øvrigt gør hvert år i Randers Ugen. Og dagen i år er tiltænkt som en festlig dag, hvor vi gerne vil give bogen videre til de, der ønsker sig et minde om deres tid her på stedet”, siger René.

Der ligger 150 bøger, der bliver delt ud på dagen. Resten – 150 bøger – skal fordeles til sponsorer og samarbejdspartnere til Kaosambassaden.

Bogen har forord af Sigurd Hovøre, der har været bruger af stedet i ti år, og han skriver:

“På mange måder kan man se på Ungemiljøet Kaosambassaden som værende en slags puppe for unge mennesker i Randers og omegn. Dermed ikke ment, at alle, der kommer ud på den anden side, er blevet til smukke sommerfugle, men nærmere at der finder en markant udvikling sted for individet, når det lader sig blive opslugt af stedets besynderlige væsen. Mange af de unge, I vil se i denne bog, er startet i ungdomshuset som nervøse, generte teenagere, der ikke vidste, hvad de skulle gøre af sig selv, men er gennem årene blevet forvandlet til langt mere komplette individer.

Stedet startede i 2008 som en institution for unge menneskers kreative og personlige udfoldelse, har stedet gennemgået en løbende evolution i takt med, at nye individer har indfundet sig. Gennem årene er der kommet festivaler, kunstudstillinger, ombygninger og mindre events ud af denne lille grå bygning i Randers midtby – alt sammen med unge mennesker som udgangspunktet. Medlemmerne bliver her givet midlerne til at udfolde sig, som de ønsker, med intet koncept værende for bizart eller optimistisk.

For mange unge har Amba været et sted at kaste sit sociale anker. Hvis man ikke passer ind i de gængse grupper, hvis man er tilflytter til byen, eller hvis man ikke har et netværk, har ungdomshuset været et sted, hvor man kunne sætte sig ned og lade sin personlighed blomstre. Her er ingen gennemgående idé om, hvordan man skal se ud, hvilke holdninger man skal have, eller hvad for noget musik, man skal lytte til.

Denne frihed har skabt et skræmmende stærkt fællesskab gennem årene. Jeg husker tydeligst, hvordan dette blev pointeret i 2010, da kommunen var i gang med en sparerunde på de sociale områder; en sparerunde, som blandt andet havde Kaosambassaden som et potentielt offer. Grebet af en kampvilje for deres væresteds overlevelse og en fælles enighed om, at Randers ikke havde råd til at miste dette, troppede de unge talstærkt op på borgermødet og argumenterede for deres sag. Mere end 15 unge mennesker fandt tiden til at stille op til kamp. Det virkede tilsyneladende meget godt, da ungdomshuset stadig den dag i dag kan tilbyde præcist de samme muligheder som dengang, nu med nye ansatte, men stadig med den samme indstilling:

Vi unge mennesker kan opnå meget mere, end vi lige går og tror – så længe vi får muligheden!”, skriver han.