”Søg svensk havn eller sænk skibet!” – markering af 75-årsdag

 

Onsdag 29. august 2018 markerer De samvirkende Soldaterforeninger for Randers og Omegn og Randers Marineforening 75-årsdagen for forhandlings- og samarbejdspolitikkens sammenbrud med fokus på begivenhederne i Søværnet. Dagen vil blive markeret med mindehøjtidelighed ved ”Mindeankeret” på ”Honnørkajen” ved Randers Havn. Samtlige soldaterforeninger og marinehjemmeværnet vil være repræsenteret ved flag- og faneborg, hovedtaler bliver borgmester Torben Hansen, pastor Christen Væver holder en kort andagt, og politiorkesteret kommer og spiller.

 

Historisk baggrund

Den 29. august 1943 ophørte den danske regering, Rigsdagen og kongemagten med at fungere, og den tyske besættelsesmagt indførte militær undtagelsestilstand.

Omkring klokken 4 om morgen rykkede de tyske besættelsestropper ind på Holmen i København for at afvæbne og overtage den danske flåde. Samme morgen modtog alle flådens enheder ordren K-N-U fra viceadmiral A. H. Vedel: ”…søg svensk havn eller sænk skibet”. Aktionen skulle forhindre den danske flåde i at falde i tyskernes hænder i brugbar stand.

13 skibe nåede Sveriges neutrale havne, mens omtrent 30 skibe blev sænket af egne besætninger. 23 danske soldater døde (9 personer fra Søværnets personel), og 40 blev sårede under de kampe, der opstod under tyskernes overtagelse af skibe, kaserner og tjenesteder.

Med flådens uskadeliggørelse og hærens modstand den 29. august 1943 valgte Danmark side i Anden Verdenskrig. Den selvdestruktive handling at sænke sin egen flåde var medvirkende til, at Danmark blev anerkendt som en af de allierede, og samtidigt hermed betød handlingerne den 29. august, at modstandsbevægelsen for alvor fik grobund i Danmark.

 

Dagens program for mindehøjtidelighed ved ”Mindeankeret” på Honnørkajen, Randers Havn

Kl. 11.45 Politiorkesteret spiller

Kl. 12.00 Velkomst ved Lars Gjættermann

Kl. 12.10 Tale ved Borgmester Torben Hansen

Kl. 12.30 Kort andagt ved Pastor Christen Væver

Kl. 12.45 Nedlæggelse af kranse

Kl. 13.00 Afslutning