En af verdenshistoriens mest berømte mure er i hænderne på Kurt Bremerstent blevet til et dramatisk teaterstykke for de lidt større børn

 

De seneste måneder er der blevet knoklet i AP salen på Randers EgnsTeater, hvor holdet bag den nyeste forestilling på teatret, MUREN, holder til. Her arbejder tre skuespillere sammen med instruktør Kurt Bremerstent for at forvandle Andreas Garfields manuskript om den legendariske mur til et stykke levende scenekunst.

At det lige blev Berlinmuren, der blev omdrejningspunktet for den nyeste forestilling fra Kurt Bremerstents hånd, skyldes ifølge den garvede skuespiller og instruktør blandt andet den nuværende situation i verden.

”Lige nu er der flere end 70 mure og hegn rundt om i verden, der adskiller folk. Så selv om vi burde være blevet klogere, er der en tendens til, at vi bygger mure i stedet for at skabe forståelse. Man lukker i stedet for at åbne,” siger instruktøren, der sagtens mener, man kan lave teater om storpolitik for børn.

”Det er selvfølgelig et emne, som kan være svært at forstå for børn – og sådan set også for voksne. At bygge en mur som Berlinmuren taler jo imod al sund fornuft, og det får nogle enorme konsekvenser for helt almindelige mennesker. Her kan teater være et godt udgangspunkt for at få en snak om den her slags ting. Det er grundlæggende en historie om adskillelse, og det kan de fleste relatere til på den ene eller anden måde,” fortæller Kurt Bremerstent.

Historien i stykket begynder dagen før, Berlin blev delt. Heinrich er seks år og bor med sin mor og far i en lille lejlighed i det, der bliver til Østberlin. Ved en ren tilfældighed bliver hans far fanget i Vestberlin, og vi følger nu konsekvenserne af den adskillelse, som årene går. At muren forsvandt igen, ved vi alle. Men hvad det betyder for personerne i stykket, skal ikke røbes her.

 

En mur af skabe

De elleve forskellige roller i ”Muren” spilles af blot tre skuespillere. Det er Lisbeth Knopper fra teatrets faste ensemble, Erik Viinberg, der er en gammel kending i byen og på teatret, samt den unge skuespiller Davis Elnebo, der blev færdiguddannet i 2015 fra Den Danske Scenekunstskole. Stykket er skrevet af den prisbelønnede dramatiker Andreas Garfield, der før har skrevet for Randers EgnsTeater. Blandt andet står han bag Elefantmanden, der blev nomineret til Årets Reumert i 2012 og vandt Børneteaterprisen samme år. Det er også ham, der har skrevet årets juleforestilling på teatret, ”Historien om Bella”, der spiller til december.

Scenografien i ”Muren” består af tre store skabe og ikke andet. Undervejs skal de store møbler, der er bygget fra bunden i teatrets værksteder, agere bandt andet Berlinmur, dagligstue og fængsel. Den minimalistiske scenografi skabt af Laura Rasmussen, der også stod bag den scenografien til ”Surstrømning”, som Randers EgnsTeater lavede sidste år sammen med fem andre teatre.

Lysdesign står Mia Jandje Willet for, mens Claus Carlsen har skrevet musik til stykket.

 

I programmet til næste år

”Muren” spiller både i august 2018 og til marts 2019 for Randers Kommunes 5. og 6. klasses elever som en del af ”En til alle”- ordningen, hvor alle børn i Randers Kommune, fra de starter i vuggestue til de gå ud af folkeskolen, er sikret en professionel scenekunstoplevelse om året.

Hvis man som voksen vil se den, kan man tage til Horsens Teaterfestival, hvor den spiller 14. og 15. september. Ellers må man vente til sæson 2019/2020, hvor den vil komme på plakaten i det almindelige åbne program som voksenforestilling.