Træd ind på Randers Kunstmuseum anno 1893 og vær med til at markere, at det den 29. august er 125 år siden, museet kunne åbne dørene for publikum. Dagen bliver markeret med jubilæumsfest og genskabelse af museets første udstilling.

 

På en ekstraordinær generalforsamling 27. juni 1887 blev der i Randers Kunstforening truffet en beslutning af vidtrækkende betydning for kunsten i Randers. Der blev afsat 600 kroner til indkøb af kunstværker, der ikke skulle fordeles mellem medlemmerne men forblive foreningens ejendom og udgøre fundamentet til etableringen af et kunstmuseum i Randers. Man indgik et samarbejde med Randers Historiske Samling med henblik på opførelse af en fælles museumsbygning. I de følgende år blev der arbejdet målrettet hen mod et museum. Man skaffede 30.000 kroner i støtte fra ministeriet og købte de første værker til samlingen.

Den 29. august 1893 blev det nye museum indviet, og indvielseshøjtideligheden blev dagen efter i Amtsavisen beskrevet som “særdeles smuk og vellykket”. Bygningen var tegnet af arkitekten P. Paulsen og var arkitektonisk set et prestigebyggeri. Byggestilen var nyklassicistisk med søjler og et indgangsparti med den karakteristiske, trekantede tempelgavl. Det var en monumental bygning, der signalerede, at kunsten var for de indviede.

 

Åbent i 125 år

Nu vil Randers Kunstmuseum gerne fejre, at det har været åbent for publikum i 125 år og, som den oprindelige formålsparagraf dikterer, bidraget til borgernes glæde og opbyggelse. Jubilæumsfesten finder sted på selve dagen 29. august 2018 klokken 16-20, hvor der vil være gæstetalere, kage og bobler samt en afsløring af, hvilke værker der er publikumsfavoritter i dag. Udstillingen med værker fra museets første tid åbner samme dag og kan opleves frem til 30. september.

Der vil denne dag og de næste par måneder være særligt fokus på publikumshistorier om museet og dets samling. Det vil foregå fysisk på museet, hvor brugernes oplevelse af værkerne bliver synlige, men også på de sociale medier, hvor der indsamles og deles personlige beretninger, som kan findes under hashtagget #mitranderskunstmuseum.