40 år på samme arbejdsplads vidner både om stor loyalitet, arbejdsglæde ud over det sædvanlige og en målrettet dedikation – og det er præcist det, som Irene Villumsen har

 

Det hele startede egentlig med et vikariat, mens Irene gik på biblioteksskolen. Vikariatet foregik i Randers Biblioteks bogbusafdeling, der dengang havde hele seks busser kørende i kommunen. “Dengang var det fysiske bogbus-område også meget større end i dag. Den daværende Randers Kommune strakte sig over cirka 10 nuværende kommuner, så der blev kørt rigtig mange kilometer”, fortæller Irene Villumsen.

Irene har stort set tilbragt al sin tid på Randers Bibliotek med formidling på hjul. Der har været et par enkelte hop til hhv. Børnebiblioteket og Informationsafdelingen, men der er ingen tvivl om, hvor passionen for biblioteksarbejdet ligger.

“Når vi kommer rundt med bogbussen, føler jeg virkelig, at vi er med til at gøre en forskel. Der er borgere, der ikke har mulighed for at besøge de faste biblioteker, og her har vi en vigtig opgave i at inspirere og skabe relationer. Jeg elsker også at opbygge netværk – og bogbussen er perfekt til netop opbygning af partnerskaber og giver en meget tæt kontakt til vores lånere,” fortæller Irene.

Netop forholdet til lånerne er noget, som Irene er meget begejstret for.

“Vi har masser af faste brugere blandt vores lånere. Det er helt fantastisk. Det er virkelig en dejlig fornemmelse, når en låner kommer og fortæller om en god læseoplevelse fra en bog, jeg har anbefalet. Vi får også mange gode snakke og positive kommentarer med på vejen, når vi kommer rundt i Kommunen,” siger Irene.

 

Forandringer

Irene har oplevet mange forandringer i løbet af de 40 år.

“Jeg vil nok mene, at de mange teknologiske ændringer har hørt til de største forandringer. Men lige meget hvor meget teknologi ændrer sig, har vores mål altid været det samme; nemlig at vække nye læsere. Det er også derfor, vi løbende har udviklet vores bogbustjenester – i takt med samfundet har ændret sig. Vi fokuserer f.eks. meget på kontakten til institutionerne. Det er jo fremtidens læsere og brugere, vi møder der,” fortæller Irene.

Mange af kommunens borgere har sikkert set eller besøgt Randers Biblioteks bogbus, når den kører rundt på de kommunale veje. Bussen er både visuelt imponerende, og indretningen er særdeles godt udtænkt. Irene Villumsen var faktisk projektleder for den gruppe, der har været med til at udvikle og bygge bogbussen – en virkelig spændende opgave, der har gjort forholdet til bogbussen endnu tættere.

“Vores bogbus er med til at formidle viden på tværs af kommunen. Den bygger bro mellem bibliotek og institutioner og danner partnerskaber med det lokale erhvervsliv. Ligeledes er bogbussen med til at løfte lokale arrangementer i samarbejde med de mange ildsjæle, der er rundt omkring i kommunen,” siger Irene.

Trods 40 år på hjul, har Irene bestemt ingen planer om at parkere bussen permanent.

“At arbejde i en bogbus er noget helt særligt. Det giver energi og livsglæde – ganske enkelt,” slutter Irene Villumsen.