Selvom Anniqa Forss, som nok er mest kendt som slangepige og sangerinde, i dag sidder i kørestol, har hun taget turen over Atlanten for at deltage i velgørende arrangementer

 

Lørdag 15. september klokken 12-15 kan man møde multikunstneren Anniqa i GALLERI-randers, hvor hun udstiller et stort antal malerier, som hun har haft travlt med at male det sidste års tid.

Samtidig vil hun bortauktionere nogle af sine malerier til støtte for LOKKs – Landsorganisation af Kvindekrisecentre – arbejde med bekæmpelse af vold mod kvinder og børn

Derudover vil en andel af købsprisen på de af Anniqa og galleri-ejer Hanne Kochs malerier, der købes ved ferniseringen, også blive doneret til LOKKS arbejde.

Anniqa har selv haft volden tæt inde på livet både som barn og senere i et voldeligt ægteskab, hvilket man kan læse om i hendes biografi ”Anniqa”, som naturligvis kan købes og signeres på dagen.

Ejeren af GALLERI-randers, Hanne Koch, og Anniqa sætter sidste hånd på et maleri i forbindelse med ferniseringen. Dette maleri sættes på auktion sammen med andre malerier, som Hanne Koch har malet med andre kendte samt et antal af Hanne Kochs og Anniqas respektive malerier, hvor 100 procent af beløbet doneres til fordel for LOKKs arbejde.

 

Oplysning er vigtig

På dagen får GALLERI-randers også besøg af LOKKs sekretariatschef Trine Lund-Jensen. Hun fortæller, at der fortsat ligger et stort oplysningsarbejde forude, da det stadig er meget tabubelagt at være udsat for vold. Hun siger også, at hver en stemme tæller.

Det er derfor af stor betydning, at Anniqa og andre tør står åbent frem, hvilket, både Trine Lund-Jensen og Anniqa selv håber, er med til at inspirere andre til at se, at der er lys forude. Men vejen kan man ikke gå alene, og derfor er oplysning og indsatserne på området så vigtige.

“Hjælpeorganisationer som LOKK er utrolig vigtige, og det er meget værdifuldt, at mennesker som Trine Lund-Jensen arbejder for at stoppe volden i hjemmet. Jeg er stolt over og taknemmelig for at kunne give mit lille bidrag til at være med til at bekæmpe volden,” siger Anniqa.

Anniqa holder foredrag på væresteder og hos hjælpeorganisationer, der har fokus på oplysningsarbejde, rådgivning og netværk inden for såvel alkoholisme som partnervold, og derfor støtter Anniqa LOKKs store indsats.

 

Der er hjælp at hente

Udstillingen med Anniqas malerier på GALLERI-randers hedder Kvindeliv “Kunst mod Vold”, og den udtrykker flere sider af Anniqas liv, som ikke udelukkende har været guld og grønne skove. Det har desværre også bestået af overgreb, vold og seksuelle krænkelser, der tillige har trigget et alkohol gen – en ond cirkel, der resulterede i otte års alkoholmisbrug, som Anniqa fortæller åbent om i sin biografi “Anniqa”. Heri fortæller hun også, hvordan hun er kommet videre.
Volden har indirekte været årsag til, at hun i dag er handicappet og sidder i kørestol. Det er derfor vigtigt for Anniqa at fortælle og måske inspirere med sin historie og tage fat på et fortsat stort tabubelagt emne som det at være udsat for vold og overgreb. Samtidig ønsker hun at fortælle, at der er hjælp at hente, for eksempel hos krisecentrene under LOKK.

 

Fortid, nutid og fremtid

Anniqa optrådte allerede i Sverige som 10-årig barnestjerne, og hun har sunget med bands, fra hun var 14 år. Som 19-årig var hun med i Pippi Langstrømpe serien som slangedanseren Frøken Paula.
Hun kom fra Sverige til Danmark i 1969 og optrådte som slangedanser i hele landet – også i Randers, hvor hun tidligt i 70’erne fik job hos Maxim (Martin Pedersen). Her blev hendes sangtalent opdaget af selveste Gustav Winckler i 1974 – han bad hende lægge slangerne på hylden og hellige sig sangen. Den første plade, Gustav Winckler producerede for Anniqa, var “Ædelsten og Røde Roser”, som røg direkte ind på førstepladsen.
Anniqa har for nylig optrådt på Memphis Mansion i Randers med koncerten “Anniqa & Venner”, og hun går snart i studiet i Danmark for første gang siden 1984 for at indspille nye sange.

Hun har også for nylig udgivet selvbiografien ”Anniqa”, hvori hun åbent og ærligt fortæller om sit farverige liv, sit sexliv, livet i og uden for rampelyset med op- og nedture, vold i hjemmet, og hun fortæller om, hvordan hun kom ud af sit otte år lange alkoholmisbrug.

 

Mandag morgen snakkede Bo Ørris fra Radio Alfa med Anniqa om hendes tur til Randers på lørdag. Hør hele interviewet herunder