En flok voksne mennesker traver midtbyen tyndt fredag og lørdag nat. De bruger deres nattetimer til at sikre, at de unge færdes trygt i nattelivet. Men de mangler frivillige her på tærsklen til deres 20 års jubilæum

 

20 år er det blevet til for Natteravnene i Randers. Sammen med Helsingør er det den by, der har haft Natteravnene længst. Det bliver fejret fredag 21. og lørdag 29. september med kaffe, saftevand og kage – dels til de unge i Storegade fredag 21. september og dels til de interesserede og nysgerrige på Østervold lørdag 29. september, hvor de vil informere om det at være Natteravn.

Din Avis mødtes med tre af de ældste medlemmer Bruno Thomsen frivillig gennem 15 år og Flemming Jensen og Ruth Thorsen Jensen, der har gået Natteravn i 18 år.

“Vi får mange tilkendegivelser fra de unge. De føler sig trygge, når de ser os gå rundt. Og der er da også brug for os, vil jeg mene”, siger Bruno Thomsen, der er formand for Natteravnene i Randers.

Natteravnene er ikke kun til pynt, faktisk bruger de unge og også de lidt ældre Natteravnene til at snakke med og de lægger ører til megen kærestesorg.

“Vi går også rundt i de små gyder, stræder og baggårde i midtbyen, for at sikre os, at der ikke ligger en ung, der ikke kan finde hjem på grund af for meget at drikke. Så hjælper vi gerne med at finde en taxa eller ringe til mor eller far”, fortæller Ruth Thorsen Jensen.

 

Går af gavn

Alle kender dem efterhånden på de gule jakker med ravnen på brystet, når de går rundt i Randers for at snakke med de unge midt om natten. De er en flok frivillige på omkring 36 voksne, der fredag og lørdag mødes tre af gangen.

Og det behøver skam ikke være den store raketvidenskab at gå Natteravn. Samtaler med de unge og en ekstra skulder at læne sig op af, kan mange gange være nok. Dog skal man igennem et introduktionskursus på fire-fem timer før man bliver sendt ud i natten.

“Nogle gange skal vi tage hånd om de unge, hvis de er for fulde – nogle gange skal vi ringe efter en ambulance eller politiet, men mest af alt drejer det sig om blot at være synlige i nattelivet, så de unge ved, at de kan komme til os, hvis de har problemer”, fortæller Bruno Thomsen.

Han har gået Natteravn i 15 år nu og er meget glad for det, for det nytter noget, fortæller han.

“Vi kan nogle gange se, at hvis der er optræk til ballade, ja men så bliver det ikke til noget, fordi vi er til stede”.

Og som Flemming Jensen, næstformand, siger: “Når man er natteravn, så går man af gavn. Man står ikke kun med navn!”

Men der er mange former for frivilligt arbejde, at kaste sig over, så hvorfor ofre sin nattesøvn til fordel for en gruppe fulde unge? Det har Ruth en helt klar mening om:

“Jeg kan lide at snakke med de unge, nu er jeg pensioneret og så har jeg noget at gå op i. Da jeg startede, havde vi selv unge, der tog i byen fredag/lørdag, og jeg vil godt passe på dem. Det har jeg aldrig fortrudt”, siger hun.

Og de er alle tre enige om at de unge mennesker er dejlige. De er høflige – for det meste – og Natteravnene deler gladeligt ud af bolcher og kondomer.

“Men man skal snakke ordentligt til os”, siger Flemming Jensen.

“Ellers får man ingenting”.

Alle er de enige om, at sproget blandt de unge er blevet mere frit – især er det pigerne, der er kommet med på banen.

“De kommer helt frit og spørger efter kondomer i dag – det gjorde de ikke for bare ti år siden. Men det er ikke kun de unge, der spørger – de lidt ældre er også med på bølgen – og der er slet ingen, der er flove”, pointerer Bruno Thomsen.

“Vigtigst af alt skal man også huske på, at vi har tavshedspligt. Alt hvad der bliver fortalt os, må ikke komme videre. Det skal være sådan, at de unge kan stole på os”, siger Ruth.

De er alle enige om at miljøet i nattelivet gennem de sidste ti år har udviklet sig positivt.

“De unge er utrolig gode til at passe på hinanden. Det kan man se, de er opdraget med, og der er ikke så mange slagsmål længere. Selvfølgelig er der altid nogen, der ikke kan styre sig, men så har vi jo politiet, der også er i civil”, fortæller Ruth.

 

Nedgang i frivillige

Natteravnene var for nogle år siden et korps på 60 personer, der skiftedes til at gå fredag og lørdag nat – og efter sidste skoledag. Det betød, at man ikke skulle gå så mange vagter på et år. Men i dag hvor tallet er nede på 36, bliver det til både 10 og 20 ture per år, for de frivillige.

“Alle interesserede må gerne komme på en prøvetur en nat, så de kan finde ud af, om det er noget for dem. Jo flere vi er, jo mindre skal vi gå”, siger Bruno Thomsen.

“Du får en på opleveren, og ser hvordan de unge mennesker fester og opfører sig. Du ser byen på en helt anden måde, og byen er slet ikke så voldelig som førhen”, pointerer Flemming Jensen.

“Og så har vi det hyggeligt”, supplerer Ruth, der er nomineret til årets frivillige i Randers kommune.

“Vi mødes også engang imellem udenfor vores normale ture om arrangementer”.

Gennemsnitsalderen er 40-45 år – ældste er sidst i 70´erne, og den yngste er et sted i 30´erne.

Natteravnene går ud i gaderne lidt efter midnat og holder øje indtil kl. 02-02.30 alt afhængig af, hvor mange der er i byen.

Det er selvsagt ikke så mange først på måneden, og så kan vi nogle gange komme tidligere hjem”, fortæller Bruno.

Og der er ingen tvivl om, at alle er glade for at Natteravnene eksisterer. Både dørmænd og værtshuse er glade for, at der er nogen til at holde øje med de unge, når de færdes udendørs.

 

En krammer som tak

Og Natteravnene ser lidt af hvert, når de går deres “patruljer” i midtbyen.

“Engang vi gik i Storgade, så jeg én, der dumpede noget ned i et ølglas. Vi kan ikke handle på sådan noget, men man kan jo komme til at vælte glasset”, siger Flemming og griner.

“Det handler om at passe på dem, der færdes i nattelivet, og det prøver vi så på”.

Derfor går Natteravnene også rundt i baggårde, stræder og gyder. Og der er ikke en fast rute, så man ved aldrig, hvornår Natteravnene dukker op, som en hjælpende hånd. De er der, hvor man mindst venter det.

Dog må de ikke gå indenfor i deres gule jakker. Kun for at tisse, men så er det uden jakken på.

“Vi skal forholde os neutrale i bybilledet, derfor samarbejder vi heller ikke med politiet. Og vi har ingen hotline til dem, vi skal som alle andre ringe 114 eller 112, hvis vi skal have fat på dem”, fortæller Ruth Thorsen Jensen.

Natteravnene er i bybilledet for at skabe tryghed blandt de unge, som ikke har den samme erfaring med at færdes blandt fulde ellers for den sags skyld erfaring i, hvor meget de kan drikke selv.

“Bare det at vi er til stede, er nok for de unge. Så har de nogen, de kan gå til, hvis de er kede af det, eller hvis de har et problem, der skal løses. Nogle unge kommer hen for at snakke, hvis de ikke føler at deres egne forældre har tid til at lytte. Og det er mange gange nok. Og så får de lige et bolcher”, fortæller Ruth med et glimt i øjet.

“Og så får man en krammer”, griner hun.

“Nogle vil også give os penge, men vi koster altså ikke noget”, griner Bruno.

Nok koster Natteravnene ikke noget, og nok gør de det frivilligt. Men som på så mange andre områder, skal der penge til for at få det hele til at løbe rundt. Natteravnene er afhængig af støtte fra fonde, legater og det offentlige. Indenfor det sidste år har Randers Natteravnene fået to donationer på 10.000 kroner hver – dels fra Spar Nord fonden og dels fra Logen Stella Nova.

Der er netop kommet en nyhed ud om at Fonden for social Ansvar mister fire millioner kroner om året. Det vil også gå ud over Natteravnene – det vil betyde en kraftig omstrukturering af hele konceptet. Men det får ikke de tre Natteravne til at ryste på hænderne, for de tror ikke på, at de bliver nedlagt.

“Jeg tror, det er tomme trusler”, siger Flemming Jensen.

Natteravnene drives også af fondsmidler, så der er nogle penge at køre videre på et stykke tid endnu.

————————————————————————–

 

Natteravnenes jubilæum bliver fejret fredag 21. september, hvor de deler kage og saftevand ud til de unge i Storgade kl. 23.30 – og lørdag 29. september kan man finde dem på Østervold, hvor de fra kl. 10-14 vil dele rundstykker, kage, gule roser og kaffe ud til interesserede, og fortælle om det at være Natteravn. Og her tager man gerne imod flere frivillige.

Jubilæet er sponsoreret af Helstedbageren, Rema 1000 i Helsted, Bilka og føtex.

 

Kan man ikke møde op på Østervold, og er man interesseret i at gå Natteravn, kan man kontakte Ruth eller Bruno – på 23363638 eller 28257508.

 

Yderligere info på www.blivnatteravn.dk – der er godt 160 foreninger fordelt rundt i hele landet