Et snævert flertal besluttede på mandagens byrådsmøde, at det ikke længere skal være tilladt at ryge i arbejdstiden. Forbuddet gælder i hele arbejdstiden – også under transport til og fra møder, ved hjemmearbejde, og det er heller ikke længere muligt at flekse ud for at ryge.

Baggrunden for den nye rygepolitik er visionen for et Røgfri Randers 2025 – en vision, som byrådet vedtog tilbage i 2014, hvor målet er, at Randers Kommune gennem en forstærket indsats får nedsat andelen af rygere væsentligt.

Men dette forbud går langt over grænsen for indsatsen, og det er slet ikke måden at gøre det på.

 

SF i Randers mener, at det er et helt urimeligt indgreb i medarbejdernes frihed. Det er overformynderi og udtryk for en rigtighedskultur, vi ikke bryder os om.

 

For SF i Randers er det vigtigt, at kommunens medarbejdere udfører sine arbejdsopgaver, og vi har stor tillid til, at det rent faktisk også sker. At nogle vælger at snuppe en rygepause, som man jo selv betaler for, skal kommunen ikke blande sig i.

Vi tror på, at mennesker selv kan vurdere, vi tror på den personlige frihed og mener, at den enkelte selv skal bestemme. Mangfoldighed er en styrke for Randers Kommune, og vi er ikke og skal ikke være ens.

Så om man ønsker at spise et stykke kringle, drikke en cola eller ryge en cigaret skal politikerne slet ikke blande sig i.

 

Derimod ønsker vi, at hjælpe vores medarbejdere, hvis de ønsker at holde med at ryge, da det er helt klart, at rygning er et kæmpe sundhedsproblem, men motivationen skal være der, og den kommer ikke med diskrimination og tvang.

 

Vores medarbejdere er vores vigtigste aktiv. SF i Randers ønsker arbejdspladser, hvor der er plads til alle – og det gælder både rygere og ikke-rygere.

Derfor blev det et nej fra SF i Randers til Randers Kommunes nye forbuds-rygepolitik.

Charlotte Broman Mølbæk, Folketingskandidat og
byrådsmedlem for SF Randers

Formand for socialudvalget