SF Randers er ikke med i det budgetforlig, der netop er indgået i Randers kommune. Efter 2 dages forhandlinger stod det klart, at Socialdemokratiet ville indgå et udelukkende blåt budget. Socialdemokratiet ville hellere lave venstre-politik end at rykke mod venstre og lave rød og velfærdsvenlig politik.

”Det er ubegribeligt, at det sker med en socialdemokratisk borgmester, som vi selv i SF har peget på. Vi er faktisk både forbløffede og målløse over, at Socialdemokraterne vælger et rent blåt flertal, når der faktisk var et rødt flertal, som var klar til at tage ansvar. I den borgerlige lejr kan de nu ikke kun glæde sig over et blåt budget, men også at det tyder på, at de har fået 13 ekstra socialdemokratiske mandater”  siger byrådsmedlem for SF, Charlotte Broman Mølbæk.

Randers Kommunes borgere står nu med et budget, der betyder nedskæringer på velfærden på over 200 millioner kroner og en massakre på næsten 50 millioner kroner på socialområdet alene. Socialdemokraterne vil hellere, sammen med Venstre, Konservative og DF, investere i mursten og asfalt – og skolebørn, unge, ældre og de mest allermest sårbare borgere i kommunen skal betale asfaltgildet.

”Randers Kommune ligger 15. sidst i forhold til hvor penge, vi bruger pr. borger med særlige behov. Det betyder reelt set, at serviceniveauet for et handicappet barn eller for den socialt udsatte er skræmmende lavt. At der nu skal skæres yderligere 50 millioner kroner på de mest sårbare borgere er helt grotesk. Det kommer til at koste de mennesker så dyrt,” fortsætter hun.

I budgettet er der sat 40 millioner kroner af til opsparing til projekt Byen til vandet, 16 millioner kroner til veje og der er endda penge til at give 3,5 million i driftstilskud til Randers Regnskov. Pengene findes ved hjælp af effektiviseringsbidraget, som er en reel 0,5% besparelse hvert år. Det betyder en årlig besparelse på 4,4 millioner kroner årligt på skolerne, 2 million kroner på daginstitutionerne, 2,5 million kroner på socialområdet og 4,4 millioner kroner på ældre- og sundhedsområdet. De socialt udsatte rammes dobbelt, da de også kan se frem til en besparelse på 15 millioner kroner årligt, hvis de er på kontanthjælp, uddannelsesydelse o.l. Derudover er der en særlig rettet besparelse på flygtninge, afsendt fra DF.

”Der er jo ingen af de ting, som Socialdemokraterne lovede vælgerne i valgkampen, som er med i det her dybt asociale budget. Vi troede, at vi var enige om en skattestigning; at der skulle være flere voksne i daginstitutioner og skoler, og at vi ikke ville skære mere på socialområdet. Jeg tror da lige, at Socialdemokraterne glemte at fortælle deres vælgere, at det var asfalt og mursten først, og at pengene skulle tages fra vores kernevelfærd” slutter Charlotte Broman Mølbæk.

SF var som altid indstillet på at være med til at tage ansvar for kommunens budget. Derfor gik SF-Randers til forhandlingsbordet med en vilje til at finde en pragmatisk og bred løsning. Men med de enorme besparelser på kernevelfærden, der stadig var på bordet efter 20 timers forhandlinger, blev det ikke muligt. Man kan ikke tage ansvar ved at budgettere uansvarligt.

Charlotte Broman Mølbæk
Byrådsmedlem for SF Randers