Justitsminister Søren Pape har ved flere lejligheder givet udtryk for, at han drømmer om at få landbetjenten tilbage men i en ”moderne” udgave – i en tryghedsskabende udgave.

I Kristendemokraterne (KD) hilser vi det meget velkomment, fordi vi mener, at landbetjent funktionen er blevet stærkt undervurderet, da landbetjenten løste mange problemerinden de blev til små eller store sager.

Det har de bl.a. i Sydøstjyllands politikreds erkendt, for her forblev alle landbetjentene ude i lokalområderne, hvilket er til stor glæde for borgerne, men også politiet selv, idet landbetjentene ud over synlighed også efterforsker i mindre sager. Derudover hører landbetjenten også, hvad der rører sig derude i de mindre samfund, hvilket igen kan anvendes efterforskningsmæssigt og præventivt.

Sydøstjyllands politikreds valgte således at beholde alle deres landbetjente og tilmed udvidet ordningen i Grindsted i Billund kommune, således at der nu også findes lokalbetjente der.

I forbindelse med den nye politireform fra 2007 var der flere politikredse, som valgte, at nedlægge landbetjentsfunktionen og trække landbetjentene ind til hovedstationerne. Det var efter KD´s opfattelse en stor fejl med nedlæggelse af landbetjentfunktionen og samle hele ”krudtet” i hovedstationerne. Hr og Fru Danmark efterlyser gang på gang synlighed af politiet og savner den tryghed og nærhed, som landbetjentfunktionen bl.a. kan give.

Efter KD´s opfattelse, var beslutningen om nedlæggelse af en lang række landbetjentfunktioner i det ganske land en beslutning, der savnede ethvert fornuftigt argument og perspektiv, for hvis man regner ”det hele med”, så var landbetjentfunktionen reelt en besparende funktion for samfundet. Det var det, fordi landbetjenten ofte løste mange opgaver ude i lokalsamfundet, inden opgaverne blev til ”sager”, og inden de store og dyre indsatser skulle i sættes i værk.  Det er det, der sker i Sydøstjyllands politikreds til stor glæde for borgerne der, og derudover skaber landbetjenten ved sin blotte tilstedeværelse i nærområdet en naturlig tryghed for borgerne.

Beslutningen om nedlæggelse af landbetjentfunktionen i de fleste politikredse var ganske enkelt én stor fejl, for det har medført øget utryghed for borgerne, fordi politiet ofte er langt væk, når det hele er samlet på hovedstationen.

I KD vil vi anbefale justitsministeren at skele til Sydøstjyllands politikreds og indføre samme ordning i resten af landets politikredse med en genetablering af landbetjentfunktionen. Vi er i KD overbevist om, at på den lange bane vil genetableringen af landbetjentfunktionen blive en win win situationen for samfundet og for borgerne og ”hele vejen rundt”.

Flemming Østergaard
Medlem af Kristendemokraternes hovedbestyrelse