Med en stor fotoudstilling i Underværket sætter udviklingsorganisationen Ghana Venskab fokus på unges liv og drømme i Afrika

Underværket i Randers åbner mandag 10. oktober dørene for den prisvindende fotoudstilling “Uden at Blinke”.

Udstillingen er et samarbejde mellem Underværket og den Århusbaserede udviklingsorganisation, Ghana Venskab (GV).

“For os handler det om at vise et andet billede af Afrika, skabe fællesskab og styrke relationer i en globaliseret verden”, siger medarrangør Lise Grauenkær, programkoordinator i Ghana Venskab.

Billederne har været udstillet i London og New York og har vundet flere internationale priser blandt andet Renaissance Photography Prize 2014, LensCulture Portrait Awards 2014 og Prix de la Photographie, Paris 2014.

 

Ikke blinke

At vokse op og være ung i et Afrika under hastig kulturel, økonomisk og social forandring er en balanceakt, der kræver, at man ikke blinker.

Udstillingen skildrer unge ghaneseres kamp for at definere deres plads i et foranderligt samfund. Gennem det umiddelbare møde med almindelige mennesker, indfanget på gaderne i Ghana, søger portrætserien at se forbi individet og skabe en forbundenhed mellem beskueren og de portrætterede.

Mere end halvdelen af Afrikas omkring én milliard store befolkning er i dag under 18 år. I Ghana er knap en fjerdel af befolkningen mellem 15 og 24 år. De vokser op i et Afrika under hastig kulturel, økonomisk og social forandring. Det udfordrer den traditionelle identitet, og skaber et brydningsfelt, som de unge skal navigere indenfor.

 

Besøgte Tamale

Fotoudstillingen skildrer unges liv i det nordlige Ghana; hvem de gerne vil være, det samfund de lever i, og de relationer og strukturer, som de er en del af. Et samfund, hvor øget forskellighed og ulighed, opbrydning af familiestrukturer, og manglende jobmuligheder, kræver en god navigatør, der kan og tør forfølge muligheder og drømme.

Fotoudstillingen “Uden at blinke” viser stærke, entreprenante og drømmende unge ghanesere og deres liv. Det er skildret gennem det umiddelbare møde med almindelige mennesker, indfanget på gaderne i Nordghana. Portrætserien søger at se forbi individet, og skildre det øjeblik, hvor vi ser det genkendelige individ, et menneske som vi kan relatere til. Det kan være i fraværet, at de “afslører” noget for os. Dét, der gør dem velkendte, og som skaber en forbundenhed og en relation mellem os.

Fotograf Ulrik Tofte var i Tamale i Nordghana i december 2013, hvor han rejste rundt og besøgte Ghana Venskabs ungdomsprogram. Her tog han billederne og lavede de to kortfilm, som vises på udstillingen.

Ghana Venskab har flere ungdomsprogrammer i Nordghana, hvor de arbejder for at styrke unge til selv at kunne påvirke deres eget liv positivt. De går på entreprenørskabskurser, hvor de starter deres egne forretninger, og de starter ungdomscentre, så de kan møde andre unge. De bliver også uddannet som ungdomsreportere, der producerer radioprogrammer, der skaber fokus på unges problemer og deres rettigheder, og de bruger sociale medier til at skabe debat og påvirke beslutningstagere, så de unge bliver hørt i samfundet.