Fælles budgetforslag fra partier udenfor aftalen

 

Kernevelfærden skal sikres og forbedres, mens politikere og top-embedsmænd må gå ned i løn, prestigeprojekter stoppes, og skatterne sættes en smule op. Det er hovedingredienserne i det fælles forslag til budget for Randers Kommune, som Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten fremsætter 

 

I morgen torsdag 11. oktober skal politikerne i Randers Byråd vedtage det kommunale budget for 2019-22. Venstre, Dansk Folkeparti,  Konservative og Socialdemokratiet allerede har indgået et budgetforlig, men nu kommer partierne udenfor aftalen på banen med deres forslag til, hvordan man også kunne gøre tingene.

“Til forskel fra tidligere år er forslaget ikke et udtryk for, hvad vi ville gøre, hvis vi havde flertal. Forslaget er derimod et udtryk for, hvad der burde have dannet grundlag for en fælles budgetaftale mellem de partier og lister, der gik til valg på bedre velfærd gennem højere skatter. Jeg håber, de byrådsmedlemmer, der i valgkampen lovede bedre velfærd, dropper nedskæringsforliget og i stedet holder fast i valgløfterne. Det er et spørgsmål om vilje”, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten.

Også Beboerlisten sætter spørgsmålstegn til det indgåede forlig:

“Kommunevalget resulterede i en anden borgmester, men det er fortsat blå nedskæringspolitik, vi ser i flertallets budgetforslag. Venstre og Dansk Folkeparti er fortsat garanter for, at forringelserne på ældre, børn, skoler, arbejdsløse og handicappede “, siger Bjarne Overmark, fra Beboerlisten.

Det er første gang Enhedslisten er med i et budgetforslag og det er altså af den alternative slags:

“Vi mener, det er et rigtig godt alternativ til forligspartiernes budgetforslag, da forslaget ikke kun opfylder nogle af vores egne krav, men også nogle af Socialdemokratiets. Derfor er det ikke et drømmebudgettet, men et budget der reelt set kunne være et flertal for. Og bedst af alt er det et forslag, der på mange måder vil være bedre for borgerne i Randers Kommune”, siger Frida Valbjørn Christensen, medlem af Randers Byråd for Enhedslisten.

 

 

Disse områder styrkes (samlet beløb – 2019-22) i det alternative budgetforslag

 • Børneområdet: 89 millioner kroner
 • Folkeskolen: 88 millioner kroner
 • Ældre og omsorg: 53 millioner kroner
 • Udsatte børn og unge: 36 millioner kroner
 • Syge og arbejdsløse: 111 millioner kroner
 • Udsatte, handicap og psykisk sårbare: 82 millioner korner
 • Sundhed: 8 millioner kroner
 • Busser, veje, cykelstier og grønne områder: 33 millioner kroner
 • Demokrati og borgerinddragelse: 5 millioner kroner
 • Kultur, idræt og fritid: 30 millioner kroner

 

Sådan findes pengene (samlet beløb – 2019-22)

 • Grundskylden sættes op med én promille-point
 • Indkomstskatten sættes op med 0,5 procent-point
 • Skatterabatter til ejere af erhvervsejendomme rulles tilbage – dækningsafgiften sættes op til samme niveau som i 2011
 • Prestigeprojekter stoppes – 74 millioner kroner
 • Politikere og topembedsmænd må spænde livremmen ind – 25 millioner kroner
 • Lyt til hverdagens eksperter – 88 millioner kroner
 • Erhvervsområdet på slankekur – 32 millioner kroner