Ved kommunalvalget i november sendte vælgerne et klokkeklart signal; de ønskede en ny borgmester. Da valget blev Torben Hansen, var jeg fortrøstningsfuld og så frem til samarbejdet med socialdemokraterne. Jeg havde nemlig gennem hele valgkampen hørt om socialdemokraternes planer og visioner – og de var flotte.

Socialdemokraterne ville på det tidspunkt forebyggelse, de ville sikre et værdigt ældreliv, de ville løfte folkeskolen og specialområdet, og de ville prioritere socialområdet, hvilket blev gentaget i en pressemeddelelse den 29. september 2017, altså lige op til valget, med indledningen “I morgen skal blive bedre end i går”.

Derfor var SF Randers, ligesom mange andre, forsigtige optimister efter 4 år med benhård nedskæringspolitik. Endelig tegnede der sig, med 13 socialdemokratiske mandater, et flertal, der ville prioritere at få velfærden i balance igen.

Nu er det første budget i denne byrådsperiode med Torben Hansen, som borgmester vedtaget i Randers Kommune – og hvad har vælgerne så fået?

Budgettet, som er indgået mellem Socialdemokratiet og de blå partier i Randers byråd, afspejler på ingen måde, de valgløfter socialdemokraterne var så optagede af overbevise alle om under valgkampen.

 

Kære Socialdemokrater, “I morgen skulle jo blive bedre end i går”, men I formåede desværre kun at give os mere af det samme. Der skal nemlig endnu engang spares langt over 200 millioner. Børnene, skolerne, specialområdet, de ældre og socialområdet skal igen igen rammes af besparelser. Og det endda på trods af, at der rent faktisk var et flertal for at undgå velfærdsbesparelserne – præcis ligesom I selv ønsker det. Eller i hvert fald ligesom I ønskede det under valgkampen for et års tid siden.

Lige siden forhandlingerne har budgettet mødt massiv kritik af de røde partier/ lister i byrådet, af store dele af fagbevægelse og sågar af folk fra egne rækker.

Hvad er årsagen til, at I ikke gør, det I selv siger, I vil, når nu I har muligheden?

 

Forklaringerne fra socialdemokraterne har været forsvindende få og i høj grad uforståelige – og ingen er kommet med en forklaring på, hvorfor de ikke gennemførte deres egen politik, selvom de havde muligheden. For eksempel skriver medlem af Randers byråd Anker Boje i et læserbrev den 16. oktober 2018 “Vi har ikke nået alt det, vi gerne ville”. Ja tak, det tror jeg nok lige, vi alle sammen har forstået, men en forklaring på, hvorfor I ikke gjorde det, skal man lede længe efter.

Det ser ud som om, at det har været vigtigere for socialdemokraterne at lave et budget med de blå partier end at føre deres egen politik.

Med dette budget bliver i morgen ikke bedre end i går – tværtimod.

I SF står vi stadig tilbage og mangler en forklaring, og særligt et spørgsmål melder sig, Kære Socialdemokrater var det virkelig det værd?

 

Lokalformand for SF-Randers

Rosa Lykke Yde

Gammel Randersvej 2

8990 Fårup

v