Erik Sørensen begyndte i lære som guldsmed i 1958, og allerede i 1963 blev han selvstændig. I dag er han indehaver af guldsmedeforretningen Diamanten i Torvegade 9

 

Erik Sørensen er født og opvokset i Randers, hvor han blandt andet gik på Hadsundvejens Skole. Han kom i lære som guldsmed i Randers i 1958, og da han fem år senere slog sig ned som selvstændig guldsmed, var det hovedsageligt fordi, han på dette tidspunkt stod uden arbejde.

Fuld af det gåpåmod, som kendetegner en 21-årig ung mand, satte han sig således for at blive selvstændig. Han fandt et lille kælderværelse i Århus, fik et lån på 5.000 kr., hvorefter han startede en produktion op med Bismark armbånd og halskæder.

Han fik hurtigt en ordre på at levere 150 styk til en grossist på otte dage men fandt dog også snart ud af, at han nok havde taget munden lidt for fuld med denne ordre, så han måtte have hjælp af en tidligere kollega. Herefter kørte det i ekspresfart med den ene ordre efter den anden, virksomheden begyndte at tage form, og hurtigt udviklede det sig til større lokaler i Århus samt ansættelse af en ekstra svend.

Efter nogle år med Bismark kæder besluttede Erik Sørensen, at det var tid til at udvide sortimentet. Der blev investeret i nye maskiner, så der kunne laves nye modeller i guld, og så flyttede virksomheden til større lokaler i Hadsten i en villa, hvor der både var plads til værksted og støberi. I denne periode var der 13 svende i virksomheden, som nu var Danmarks største leverandør af guldringe.

Senere udvidede virksomheden i Hadsten igen – denne gang med detailsalg fra butik med egen produktion samt værksted. Herfra begyndte virksomheden at ligne den, som man i dag kan finde i Torvegade 9 i Randers.

 

Far og søn

På et tidspunkt tog Erik Sørensen sin søn Henning i lære som guldsmed, og da Erik købte butikken i Randers for to år siden, var hensigten den, at Henning skulle være daglig bestyrer af butikken. Erik Sørensen kan dog ikke undvære guldsmedearbejdet, så han vil også selv være at finde i butikken det meste af tiden – når han altså ikke dyrker en af sine store hobbyer: at rejse.

”Henning er meget bedre til salgsdelen, end jeg er,” siger Erik Sørensen med et smil og tilføjer:

”Det er også ham, der tager sig af kontakten til leverandører og andre firmaer.”

Henning har også kun rosende ord tilovers for sin far:

”Min far er altid meget imødekommende overfor mine måske lidt skøre idéer engang imellem. Han hopper bare med på idéen og er klar på at prøve det af,” fortæller Henning og fortsætter:

”Faktisk er vi nok mere som kammerater end som far og søn.”

 

Fordele ved en fysisk butik

I Diamanten kan man finde kvalitetsvarer til fornuftige priser, men der er også værksted i butikken, så man kan få repareret smykker. Erik Sørensen og hans søn Henning tager også imod specialordrer. Da de jo begge er uddannede guldsmede – som nogle af de få i smykkebutikkerne i Randers – synes de, at det både er spændende og udfordrende at designe og fremstille smykker efter ordrer. De har blandt andet lavet mange titanringe i deres værksted, hvilket der ikke er mange, der tilbyder i Danmark. Af andre sjove og anderledes ting, der er blevet fremstillet i butikken, kan blandt andet nævnes vielsesringe med fingeraftryk, 3D-figurer af guld og naturligvis omsmeltning af gamle guldringe til nye moderne smykker.

Erik Sørensen mener, at der er mange fordele ved at købe smykker i en fysisk butik i stedet for på nettet. Hos Diamanten får man råd og vejledning fra to fagudlærte og kompetente guldsmede med mange års erfaring. Derfor kan smykker og ure købt i butikken også altid blive rettet til på værkstedet. Og så er der også den personlige service, som er utrolig vigtig, når man køber smykker.

”Jeg synes selvfølgelig, at det er vigtigt at beholde de fysiske guldsmedeforretninger, hvor der sidder en faglært guldsmed, som kan vejlede på det faglige område med hensyn til størrelser, karat, sten og kvalitet. Det kan man ikke på nettet!” siger Erik Sørensen.