Hildegard von Bingen, middelalderens mystiske kvindeskikkelse, er den gennemgående røde tråd i koncerten med sangerinden Hanne Brønd Holst og organisten Karsten Gyldendorf 25. oktober

 

Hanne Brønd Holst har gennem 16 år specialiseret sig i at synge Hildegard von Bingens sange og hymner, og Karsten Gyldendorf har for nyligt opdaget eksistensen af orgelfantasier og meditationer over netop denne tidlige musik – men nu fortolket i et nyere tonesprog. Også Hildegards tekster har i tidens løb inspireret komponister til ny musik, og tilsammen kan man i programmet følge Hildegards mystiske, røde tråd i en slags musikalsk patchwork, hvor tidslommerne bevæger sig smidigt imellem middelalder og nutid.

I Hildegards ånd og med udgangspunkt i nogle af hendes tekster bliver der også plads til en anden væsentlig historisk kvindeskikkelse, nemlig Jomfru Maria, der i den katolske kirke har voldsom stor betydning, men som i vores protestantiske kirke blot har en enkelt helligdag at fejres på; nemlig Mariæ Bebudelse. I programmet er bønner til Maria medtaget med de originale gregorianske melodier, men – igen – sat ind i en moderne musikalsk relation.

 

Ekkoer fra en fjern fortid

Programmet omfatter musik af: Hildegard von Bingen, Frank Ferko, Philip Jones, Jean Langlais, Bjarne Hersbo og Karsten Gyldendorf.

“Sammenfattet byder programmet på meditative, mystiske og sanselige musikalske oplevelser som ekkoer fra en fjern fortid med besked til en nutid, hvor behovet for ro og fordybelse står stadigt tydeligere”, siger arrangørerne.

Hanne Brønd Holst har sunget i mere end 30 år. Hun har bl.a. sunget med vokalensemblet Ars Nova og været solist i flere forskellige sammenhænge. Hendes speciale i Hildegard von Bingen har ført hende vidt omkring, bl.a. til kirker i hele Danmark, Tyskland, Sverige og Frankrig, men også til Hjerl hede, Øm kloster og Stege Sildemarked, hvor der hvert år holdes middelalderfestivaler.
I 2017 indledte Hanne et samarbejde med organist Karsten Gyldendorf, der til daglig er ansat ved Herlufsholm kirke i Næstved.

Koncerten finder sted 25. oktober kl. 19.30 og det er gratis.