Drop-in dåb er det helt nye tiltag i Sct. Clemens Kirke. Nu kan du lørdag 3. november bare komme som du er, og bekende dig til den kristne tro

 

Er du ikke døbt og har du tænkt på det, men ikke fået det gjort, åbner Sct. Clemens kirke nu for det helt nye på kirkefronten – drop-in dåb.

“Vi gør det ikke for at være missionerende, men vi håber på denne måde at nå bredt ud til befolkningen”, siger sognepræst Birgith Nørlund Jensen.

Dåben er uden det store ståhej man ellers oplever til dåb af småbørn – og man vælger selv om man vil have familie og venner med, for kirken stiller med de to vidner, der skal til for at få bekræftet at man er blevet døbt. Er man under 18 år skal man dog have sine forældre med.

Initiativet er inspireret af lignende i resten af landet, først på Vesterbro i København og siden har drop-in dåb fundet sted flere steder rundt i landet og flere drop-in dåb er på vej.

 

– Aldrig ud af den blå luft

Der ligger altid velovervejede tanker bag en dåb – og det mener sognepræst Birgith Nørlund Jensen også der gør ved drop-in dåben, selvom det ikke kræver de store forberedelser.

“Måske er de aldrig blevet døbt, men så sker der noget i deres liv, der gør at de stifter bekendtskab med kirken i en eller anden form. Og så er det nogle overvejer at blive døbt. Nu kan man altså komme ind fra gaden og få en samtale med en præst og uden forberedelse”, fortæller Birgith Nørlund Jensen.

Det eneste, man skal medbringe, er billedlegitimation (pas/kørekort) og cpr til kordegnen.

Kirkens tre præster, Liselotte Skrejborg Hansen, Susanne Gregersen og Birgith Nørlund Jensen, vil være til stede for en forudgående dåbssamtale og eventuel dåb.

“Man kan komme alene og blive døbt, eller man kan tage familie eller venner med.

Dåbsattest vil blive udleveret med det samme, eller bliver eftersendt, hvis det er nødvendigt. Og kommer man alene, har vi personale der er vidner, så skal man ikke tænke på det”, fortæller sognepræsten.

 

Mange grunde

Selvom Randers og Sct. Clemens Sogn ligger i absolut toppen af antal døbte børn, i forhold til landet som helhed, tror Birgith Nørlund Jensen, at der er et behov for at kunne droppe ind fra gaden og blive døbt.

“Men vi kan ikke vide hvor mange, der vil benytte sig at tilbuddet. Vi åbner kirken og stiller os til rådighed, for alle de der vil benytte sig af tilbuddet”, siger hun.

Initiativet er inspireret af lignende i resten af landet, først på Vesterbro i København og siden har drop-in dåb fundet sted flere steder rundt i landet og flere drop-in dåb er på vej. Både i byen og på landet er folk kommet til kirkerne og er blevet døbt til disse drop-in dåb, for nu var anledningen der i en form, man kan se sig selv i.

Der kan være mange grunde til, at man ikke er blevet døbt. Måske valgte forældrene dåben fra, måske stod noget andet i vejen. Måske ligger det ikke til familie, måske ville forældrene vente så barnet selv kunne tage stilling eller måske tror man bare ikke nok. Og så har man bare ikke fundet den rette anledning, men alligevel har gået og ventet på, at den kom, anledningen til at blive døbt.

“Vi ser også voksendåb i dag. Eller familier, der kommer med deres søskendeflok for at blive døbt sammen. Det anderledes ved denne drop-in dåb er, at du kan komme uden nogen forberedelse og få det hele ordnet på dagen. Måske skal man stå fadder i kirken, og så skal man jo være døbt selv. Dåben sker aldrig ud af den blå luft”, fortæller Birgith Nørlund Jensen.

 

Kritik

Der har været nogen kritik af drop-in dåb fra forskellige præster, der er bange for at kirken sælger ud og bliver en fast-food institution, men det mener Birgith Nørlund Jensen ikke er tilfældet.

“Vi skal som institution følge med samfundets udvikling. Det er en dåb, som vi kender den, og det er kun formen, der er anderledes. Vi er mange præster, der ikke mener det, for det handler om at finde den form, flere kan være i. Kristendommen er ved at bevæge sig ud på gaden, og det går fint i tråd med andre ting, der sker i kirken. Kirken holder i dag mange andre arrangementer end gudstjeneste – også i kirkerummet, og dette ser jeg som en naturlig udvikling”, siger sognepræsten.

“Det handler om at gøre tærsklen lav, så alle kan være med. Vi samarbejder i dag på tværs af børnehaver, skoler og plejehjem, og vi er der, hvor samfundet er. Derfor ligger dette også i en naturlig forlængelse”, mener hun.

Senest har Sct. Clemens kirke lavet et samarbejde med kunstmuseet, hvor der har været samtaler – ikke kun om kunst men om det at være menneske.

“Det går godt i tråd med, at vi skal være kirke på samfundets præmisser”.

Erfaringen rundt i landet viser, at der er et behov for dåb under andre former end søndagshøjmessen. I forvejen finder dåb sted på sygehuse, i hjemmet ved nøddåb, på hverdage og lørdage. Og i forvejen kan man som barn, ung og voksen blive døbt i kirken, når man henvender sig – også udenfor gudstjenesten.

 

Drop-in dåb finder sted lørdag 3. november kl. 14-16 i Sct. Clemens kirke