Der er noget for enhver, når Randers Kommune sammen med resten af landet hylder dansk musik i uge 44 med Spil Dansk Ugen. Kommunen, spillesteder, institutioner og lokale arrangører står for omkring 50 arrangementer for børn og voksne

 

Spil Dansk har eksisteret siden 2001 og er en landsdækkende kampagne, der hylder den danske musik. I 2015 gik kampagnen fra at være én dag til at vare hele uge 44, og Spil Dansk Ugen var født.

For andet år i træk har Randers Kommune valgt at blive såkaldt Spil Dansk Kommune. Det betyder, at der lokalt vil være endnu flere Spil Dansk-arrangementer for alle aldre – hvor glæden ved musikken er det, man samles om.
“Som officiel Spil Dansk Kommune kan vi få flere og bedre arrangementer til uge 44,” forklarer Jørgen Holmegaard, der er musikbooker på Turbinen og medlem af styregruppen for Spil Dansk i Randers Kommune. Han fortsætter:

“Der har i lang tid været Spil Dansk-arrangementer, men med en central styregruppe er det lettere at koordinere og samle tilbuddene. Det er også blevet tydeligt, at der er virkelig mange arrangører og lokale kræfter, der gør noget aktivt for den danske musik her i området. Så ved at blive Spil Dansk Kommune kan man sige, vi er trådt et skridt op ad ambitionsstigen i forhold til Spil Dansk.”

 

Mangfoldigt musikudbud
Uge 44 byder på omkring 50 arrangementer fordelt rundt om i kommunen. Eksempelvis på værestedet Perron 4 for socialt udsatte, der får en liveoplevelse med musiker Michael Trier og Station K i Langå, der både holder bandweekend for børn og unge og inviterer inden for til ‘Hit med Sangskriveren’, hvor Melodi Grand Prix-vinder Soluna Somay spiller nogle numre og fortæller om sin sangskrivning og livet som musiker.

Kaosambassaden tager sit mobile lydstudie med på Tirsdalens Skole og Langå Skole og giver alle – begynder som øvet – muligheden for at indspille egne sange eller musik fra YouTube. Elever rundt om på folkeskoler og på Mellerup Efterskole kan se frem til særlige musikforløb, og så vil der i løbet af ugen også være levende musik og sang i kirker som bl.a. Sct. Mortens, Sct. Andreas og Sct. Clemens kirkerne. Og meget, meget mere.

“I Randers ser vi Spil Dansk Ugen som meget mere end en national festival. Med Spil Dansk vil vi gerne glæde borgerne i Randers Kommune med et mangfoldigt lokalt musikudbud. Ligesom vi gerne vil give plads til, at vores børn og unge kan få lov til at prøve kræfter med musikken. I den forbindelse er det fantastisk at opleve, hvordan så mange forskellige arrangører engagerer sig i Spil Dansk Ugen. Og jeg er især glad for at se, at de mange aktiviteter er spredt rundt over hele kommunen. Det vidner om et stort fællesskab i vores kommune,” siger Louise Høeg, der er formand for sundheds, idræts- og kulturudvalget.

 

Tyvstart med Tonikum
Randers tyvstarter faktisk Spil Dansk Ugen allerede i uge 43 med kæmpebegivenheden ‘Tonikum’ i Sporbyen Scandia. Her er over 100 unge talenter i alt fra kunst, gymnastik, musik, dans og teater på scenen i en totalforestilling med nykomponeret musik af de lokale kunstnere Sofie Daugaard og Paller samt bandet Power Mode.