Parkinsonramte og deres pårørende inviteres til at deltage i et danseundervisningsforløb, der skal bringe livsglæde, selvværd og sundhed til den ofte oversete sygdomsgruppe

 

Musik, bevægelse og dans bringer glæde og får smilet frem på læberne. Det vil landets parkinsonfamilier kunne opleve, når Parkinsonforeningen byder parkinsonramte og deres pårørende op til dans i et landsdækkende projekt under navnet ’Dans med Parkinson’. Projektet har fokus på at skabe livsglæde, og det forener bevægelse, danseundervisning, musik, rytmik og motion. I Randers starter undervisningsforløbet op 1. november hos FOF.

 

Undersøgelser bakker op

Projektet, der gennemføres med støtte fra TrygFonden, er baseret på internationale og nationale undersøgelser, der viser, at parkinsonramte får det bedre fysisk, mentalt og socialt, når de danser regelmæssigt. Eksempelvis oplever de parkinsonramte forbedringer i forhold til stivhed, stabilitet, bevægelse i hænder samt ansigtsudtryk. Derudover giver dansen en række positive effekter på det sociale liv, sundhed, kropsfølelse, mobilitet og gør de parkinsonramte bedre i stand til at udføre hverdagsaktiviteter.

 

Dans giver glæde og ny energi

Birgitte Bisgaard Nielsen er den danseinstruktører, som deltagerne vil kunne møde til ”Dans med Parkinson i Randers”. Birgitte har gennemgået et kursus, hvor hun har modtaget en grundig introduktion til Parkinson, og fået forståelse for, hvad det vil sige at være parkinsonramt, og hvordan dansen kan bruges til at øge livskvaliteten for parkinsonramte både fysisk og psykisk.

”Fysisk, får man forbedret balance, koordinering og styrke på de områder, hvor man som parkinsonramt er udfordret. Og selvom forløbet er lavet med henblik på folk med Parkinson, så vil dansen også give mening for andre med lignende neurologiske, bevægelseshæmmende udfordringer, fortæller Birgitte Bisgaard Nielsen, som oplyser, at den differentierede undervisning gør, at alle har mulighed for at deltage.

”Der kræves ingen danseforkundskaber. Og selvom man sidder i kørestol og har meget begrænset bevægelighed, så kan man stadig sagtens være med. Alle bliver mødt, hvor de er fysisk, forklarer Birgitte Bisgaard Nielsen, der garanterer alle tilmeldte sved på panden og ømme lattermuskler.

Projektet kommer til at køre i tre år og kulminerer med et fælles landsstævne fyldt med dans, rytme, samvær og inspiration i 2019.

Første gang undervisningen finder sted er 1. november i FOF’ Rosenlund, Niels Ebbesensgade 7 B.

Tilmelding kan ske via FOF Randers.