Endnu en gang udsættes borgerne i Randers Kommune for nedskæringer på det sociale område. Denne gang går det ud over udsatte. SAM-foreningen står nemlig til helt at miste det faste tilskud. En nedskæring på tæt på 900.000 kroner om året.

Siden 2010 har SAM-foreningen hjulpet mange sårbare borgere ud i fællesskaber og i aktiviteter, der er med til at skabe livskvalitet. Det er nogle af kommunens svageste borgere, der nyder godt af SAM. Mange af disse borgere, der før sad hjemme og var isolerede, kommer nu ud og deltager i ridning, svømning, bowling, petanque og andre aktiviteter, fordi de i SAM-foreningens aktiviteter har fundet tryghed, glæde og samvær med andre, der har det som dem.

 

Det har Randers Kommune indtil nu støttet med faste midler. Men nu vil Socialdemokratiet og Venstre stoppe støtten til SAM, hvilket kan føre til, at foreningen må lukke og slukke.

Endnu en gang ser vi en klar politisk linje ført an af Socialdemokratiet og Venstre, hvor man igen og igen skærer på de allermest sårbare borgere i kommunen.

Det hele bliver kun endnu mere grotesk af, at besparelsen vil få den konsekvens, at det nye samarbejde mellem SAM-foreningen, Tradium og Randers FC falder til jorden. Der var planer om et stort socialt projekt, der endda havde fået tilsagn om støtte på intet mindre end 8 millioner kroner fra Sallingfonden.

 

Det falder nu til jorden i unødvendige besparelser på mandagens socialudvalgsmøde, hvor Socialdemokratiet og Venstre valgte at spare mere end nødvendigt. SF og Velfærdslisten bremsede dog beslutningen, så den endelige afgørelse skal træffes af byrådet. Det vil ske på byrådsmødet den 10. december.

Hvorfor Socialdemokratiet og Venstre vil skære så hårdt ned på SAM-foreningen, er uvist, især set i lyset af at man trods alt valgte at redde Den Blå Paraply og Frivilligværket, der ellers også stod til at miste den faste støtte. Men til forskel fra de to foreninger, der bevarede støtten, har SAM-foreningen ikke en socialdemokratisk borgmester i bestyrelsen eller en venstrekvinde som leder.

SF og Velfærdslisten bakker naturligvis op om, at Frivilligværket og Den Blå Paraply beholder det faste tilskud, men mener, det er vigtigt, at SAM-foreningen også bevarer den faste støtte.

 

Vi håber, at alle gode kræfter vil støtte op om kampen for at bevare SAM-foreningen, så vores kolleger i byrådet kommer på bedre tanker, inden den endelige beslutning skal træffes på byrådsmødet den 10. december.

 

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem Velfærdslisten

og
Charlotte Broman Mølbæk
byrådsmedlem for SF Randers
formand for socialudvalget