Gammel Estrup inviterer indenfor til en helt særlig juleoplevelse 23. december. Her kan man være med til en gudstjeneste, som den typisk udspillede sig for herskab og tjenestefolk på de danske herregårde

 

I slotskapellet sidder mændene i den ene side og kvinderne i den anden. Herskabet sidder på herskabsstolene og tjenestefolk og andre sidder bagved, mens præsten prædiker, og hele menigheden synger julen ind. Vi er med til julegudstjeneste på herregården Gammel Estrup. Årstallet er 1918.

”Julen var en særlig tid på herregården før i tiden. For nok var der forskel på herskabet og deres ansatte, men lige præcis i julen var de sammen på en anden måde, end resten af året. Det var nemlig almindeligt at herskabet holdt en julefest sammen med arbejderne og deres familier”, forklarer Anders Sinding, som er museumsformidler ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. ”Efter julegudstjenesten, var der typisk en traditionel julemiddag med risengrød og flæskesteg. Og så kom det øjeblik, børnene glædede sig mest til, nemlig juletræet. For arbejderfamilierne kunne træet på herregården nemlig godt være det eneste juletræ, de så.

Det er denne særlige juletradition på herregården, som vækkes til live 23. december på Gammel Estrup.

 

Greven byder op til dans

Efter gudstjenesten i slotskapellet inviteres alle gæster ovenpå til første sal. Her venter herskabsfamilien i forgemakket sammen med gæsterne, indtil greven har tændt juletræet. Når det er gjort, banker greven tre gange på døren, og så bliver den slået op, så alle kan se juletræet i al sin strålende pragt – ligesom i gamle dage på herregården.

”Alle inviteres med til at synge og danse om juletræet, og herefter giver greveparret gaver til deres børn og tjenestefolk. Vi ved, at gaverne før tiden blev givet efter tur. Først til børnene og derefter til tjenestefolkene. Børnene fik forskelligt legetøj som en pyntet æske, en lille tromme eller en dukke, mens tjenestefolkene fik mere praktiske genstande, som de kunne bruge i deres arbejde”, siger Anders Sinding

Efter gavegivningen skal træet naturligvis spises, og der er juleknas til alle gæster, som lægger vejen forbi herregården 23. december.