Peter Møller Kaad har nået at sætte fluemærker ved flere personlige mål

 

 

Blot 19-årige Peter Møller Kaad bruger de erfaringer, han får som frivillig og instruktør i foreningen til at nå nærmere sin drøm om at blive iværksætter. I lørdags kunne han således se det nye parkouranlæg, som han selv har været med til at designe, blive indviet i Tronholmparken.

Sin unge alder til trods har Peter Møller Kaad nået at sætte fluemærker ved flere personlige mål. Han har allerede været med til at realisere to store parkourprojekter i sin forening RgF.

”Min store drøm er at blive iværksætter. Jeg kan godt lide at engagere mig i ting, hvor jeg kan se et fysisk resultat. Og jeg ser mange muligheder i rigtig mange ting. Jeg tror på, at de erfaringer, jeg tager med fra projekterne i RgF, kan jeg bruge senere,” fortæller Peter Møller Kaad.

Et af parkourprojekterne, som Peter har været med til at iværksætte, søge midler til og designe, er det nye parkouranlæg i Tronholmparken.

Tilbage i 2015 fik han en idé.

Der manglede et udendørs anlæg til parkour, som gjorde det muligt for parkourudøverne at træne mere fleksibelt og andre steder end i foreningens hal.

”Parkour er den mest blomstrende sport i hele verden. Jeg kunne se, at en masse parker begyndte at blive etableret. Derfor spurgte jeg Lars Søndergaard (projektleder i Randers gymnastiske Forening), om vi kunne få en park på benene, ” siger Peter om, hvordan projektet startede i 2015.

I lørdags blev idéen til virkelighed, da anlægget til 1,8 mio. kr. kaldet ’Industriparkour’ blev indviet.

Peter har undervejs investeret mange timer i projektet, der er designet med udgangspunkt i den lokale industri. Han beskriver selv parkouranlægget som en kæmpe drøm, der går i opfyldelse.

I 2017 prøvede Peter også iværksætterevnerne af, da han søgte midler, 45.000 kroner, til nye parkourredskaber til sin forening Randers gymnastiske Forening. Det hele mundede ud i, at han selv tegnede redskaberne, som i dag bliver brugt flittigt af parkourudøverne i foreningen.

 

Springglad fra start

Det kunne ikke blive vildt nok.

Da Peter som 12 årig stoppede med hip hop og breakdance, ledte han efter en sportsgren, der for alvor kunne udfordre ham.

”Jeg var lidt en sprælsk gut. Der skulle ske noget vildt, og på youtube fandt jeg parkour. Det passede perfekt til mig, for jeg har altid følt, at faste rammer i sport var irriterende. Men i parkour styrer du det fuldstændigt selv. Det er en meget kreativ sportsgren,” fortæller Peter Møller Kaad.

I 2014 tog han instruktør-rollen på sig, og siden har han trænet børn, teenagere og jævnaldrende i parkour.

”Det er sjovt at se, hvordan de (udøverne) presser sig selv. De får en kæmpe glæde, når de lærer noget nyt. Og det er en fornøjelse at se, når noget sker, som de har ventet på i mange år. På den måde er det en glæde, jeg kan få to gange, når jeg har lært noget nyt, fordi jeg bagefter lærer dem det,” siger den unge parkourudøver.

 

Giver ’ånden’ videre

For tilskueren kan parkour godt ligne en farlig sport, men Peter påpeger, at parkour handler meget om at tage et skridt af gangen og lære de rigtige teknikker.

Det er med til at mindske risikoen for at slå sig. Dog gør det ifølge ham ikke noget, at man slår sig lidt engang i mellem.

”Hvis du bliver pakket ind i skum over alt, så får du ikke noget læring ud af det. I parkour skal jeg have kontrol over min krop. Jeg skal øve mig meget og være dygtig til det, jeg gør. Du skal have en selvdisciplin, der siger spar to, hvis du vil parkour,” fortæller han.

Succeskriteriet er at lære børn og unge, at de skal have selvdisciplin, sætte grænser og alligevel turde bevæge ud på dybt vand.

Det kalder Peter ’parkourånden’, og den lægger han meget vægt på, når han instruerer andre i parkour.

Peter Møller Kaad er indstillet til ungdomspokalen for sit engagement og talent for organisering og idéudvikling, som gavner foreningen RgF.

Ungdomspokalen bliver hvert år tildelt en ung træner/leder for evnen til at tiltrække og fastholde ungdomsidrætsudøvere.

Prisen bliver givet ved Sportsfejring 1. februar 2019

Derfor er det sjovt

Tre grunde til, at det er sjovt at træne andre i parkour

Jeg får en masse ud af at se dem blive glade for at lære noget nyt

Jeg kan skubbe dem ud i noget, de ikke før har turdet eller prøvet

Jeg får mulighed for at lære dem, hvordan de skal være over for omverdenen. At se på tingene med et kreativt syn og se muligheder frem for begrænsninger.

 

Peter Møller Kaad

19 år

Begyndte til parkour som 12-årig på et af de første parkourhold i RgF

Gik på efterskole ved BGI på parkourlinjen

Uddannet instruktør ved DGI og tog parkourkursus på BGI

Været engageret i to store projekter: Parkourredskaber for 45.000 kr. og parkouranlæg i Tronholmparken for 1,8 mio. kr.

Instruktør for to hold i RgF og et hold i Randers Ungdomsskole


Peter Kaad er femte portræt i en artikelserie, der sætter fokus på de ildsjæle, som gør en stor forskel for børn og unge i foreninger.

Det sker i samarbejde mellem Randers Talent og Elite og DinAvis.