Der er blandede udmeldinger efter at regeringen har bebudet markante ændringer med nedlæggelse af regionerne og dermed regionsrådene. Socialdemokraterne er bekymrede, mens Venstre er fulde af fortrøstning

 

“I Randers har vi brug for et stærkt fokus på vores fælles sygehus. Vi skal fortsat udvikle vores sygehus, med den tryghed det giver at vi har et sygehus med akutmodtagelse i nærheden af borgerne i Randers”, siger Henrik Gottlieb Hansen, formand for regionens hospitalsudvalg og MF Malte Larsen i en fælles udtalelse i forbindelse med regering forslag til en sundhedscentralisering.

“I dag er det indvalgt tre regionsrådsmedlemmer fra Randers, der alle ihærdigt arbejder for vores sygehus.  Jeg frygter at nedlæggelsen af regionsrådene vil gå  hårdt ud over vores lokale sygehus og tryghed” siger Malte Larsen.
Regeringens sundhedsudspil er en historisk centralisering af sundhedsvæsenet i Danmark. I fremtiden lægges der op til at beslutninger om sygehusenes fremtid skal tages i lukkede bestyrelser, hvor medlemmer ikke er valgt direkte af befolkningen. Enhver kan regne ud at mange sygehuse vil komme under pres. Til sidst er der måske kun supersygehusene tilbage.

“De i forvejen pressede praktiserende læger skal i fremtiden skal i fremtiden løse endnu flere opgaver, det giver ikke mere tryghed”, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Løkkes reform vil være direkte skadelig for mange borgere i Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner.

“Regerings udspil løser ikke den grundliggende udfordring med mangel på F.eks. Læger og sygeplejersker”, siger Henrik og Malte i fællesskab.
“Vi har brug for investeringer i sundhedsvæsenet og den nære tryghed. Vi har ikke brug for strukturelle forandringer, der udhuler borgernes indflydelse på den nære sundhed.”

 

Tættere på borgerne

Men hos Venstre klapper de i hænderne, og mener det er en ansvarlig beslutning. En beslutning der kan være med til at sikre Regionshospitalet Randers.

De to lokale V-politikere, folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen og gruppeformand for Venstre i Randers Byråd Christian Brøns, er godt tilfredse med at regionerne bliver foreslået nedlagt. Det vil sikre fremtiden for Randers Sygehus lyder det samstemmende.

”Det er vigtigt for en by som Randers, at have sit eget sygehus med mange forskellige funktioner. Som en del af Region Midtjylland er vores lokale sygehus klemt i forhold til stærke vestjyske interesser i det nuværende regionsråd. Med den nye struktur forsvinder den overhængene fare for at Randers Sygehus bliver lukket eller kraftigt skåret ned. Det skyldes, at Randers bliver centrum i et nyt sundhedsfællesskab med Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og Randers Det er jeg rigtig glad for, fordi vi i landets sjettestørste by naturligvis skal have et godt og veludbygget sygehus”, siger Michael Aastrup Jensen, MF (V)

Nedlæggelsen af regionerne betyder, at en række ansvarsområder flyttes fra regionerne til kommunerne. Det skal give større sammenhæng i behandlingen, samtidig med at oplevelsen for den enkelte patient bliver mere tryg.

”Det er helt afgørende for os, at vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse. Det kommer ikke af sig selv, det kræver at vi investerer i området og tør prioritere sundhed frem for andre områder. Det kommer også til at ske i forbindelse med den ambitiøse udvikling af sundhedsområdet, der er blevet præsenteret i dag. Helt konkret sætter vi seks mia. til en Nærhedsfond, som skal få os i mål med at bringe sundhedsvæsnet tættere på borgerne og øge både kvalitet og tryghed. Udover Nærhedsfonden er der siden valget i 2015 blevet afsat hele 5,5 mia. til at forbedre kvaliteten indenfor sundhedsområdet”, siger han.

 

I forbindelse med at regioner forsvinder oprettes der 21 sundhedsfællesskaber, hvor det er meningen at kommunerne skal gå sammen om at løse nogle af de opgaver, der i dag ligger i regionerne, f.eks. i forhold til KOL og diabetes.

Christian Brøns, der er gruppeformand for Venstre i Randers Byråd, mener det er en fordel at kommunerne er tættere på borgerne:

”Jeg glæder mig til at vi her i Randers Kommune også skal til at løse flere opgaver på sundhedsområdet. Vi er som kommune langt tættere på borgeren og vi kan sikre, at der bliver langt mere sammenhæng i behandlingen end vi ser i dag. Samtidig glæder det mig, at vi nu kan være mere sikre på at beholde et akutsygehus her i byen. Det er nemlig rigtig vigtigt i forhold til at gøre Randers til en endnu mere attraktiv bosætningskommune”.