Den sidste weekend i maj – 24., 25. og 26. maj – afholder Danish Skoma’r Masters og Den Danske Billard Union (DDBU) Danish Skoma’r Masters 2019 Finalestævne i Randers 

I november afholder Værket desuden VM i 3-bande carambole. Det er dermed et stort år for billard i Randers, og det kan også bruges som afsæt til mange andre spændende ting i byen.

“Vi vil gerne bruge eventen til at sætte nogle spor og gøre noget for byen, som også kan leve derefter. Og den her verden med 3-bander og pool kan noget omkring matematik og geometri, fokus og koncentration; altså nogle af de ting, som man kan sige, vi måske er udfordret på i folkeskolerne. Og samtidig med, at vi er blevet “Bevæg dig for livet”-kommune, så vi på, om det her kunne give mening at bruge i skolemiljøet. Vi har jo en poolklub og en billardklub, og de vil gerne bidrage til det her sammen med nogen fra skolen, og vi tænker, at det kunne være et fantastisk afsæt for at få brugt og omsat det på 6. klassetrin”, fortæller Mette Bertelsen, der er eventchef i Randers Kommune.

Skoma’r Masters i telt i Søndergade
I november er Randers vært for verdensmesterskaberne i tre-bandecarambole med deltagelse af alle de store navne. Men allerede i maj er Randers vært for en anden stor turnering med kø og baller, når Danish Skoma’r Masters og Den Danske Billard Union (DDBU) 24.-26. maj afvikler finalestævnet i Danish Skoma’r Masters 2019, hvor der konkurreres om en præmiesum på 100.000 kroner.

Spillet skal foregå i et telt i Søndergade.

Arrangementet blev i sidste uge præsenteret ved et informations- og pressemøde hos Tante Olga /på Søndergades parkeringsplads.

Samler miljøerne
Skoma’er-spillet, der langt hen ad vejen er en kopi af almindelig keglebillard, men mere taktisk præget grundet blot et stød pr, gang, samler samtlige billardmiljøer -keglebillard, carambole, pool, snooker etc.

”Det bliver et festfyrværkeri af spænding, underholdning og topbillard med nogle af spillets bedste aktører,” lover arrangørerne.

Efter indledende turneringer over hele landet det sidste halve år mødes de 10 bedste fra Skoma’r-verdenen og de 10 bedste fra de øvrige billarddiscipliner i en alle-mod-alle-turnering.

Finalestævnet afvikles i telt på Søndergades parkeringsplads lige ved Randers Bro.

Et par kendte ansigter fra den danske billardverden var til stede ved informationsmødet – bl.a. randrusianske Tonny Carlsen, der nu spiller for Grøndal, og den tidligere Randers-spiller Erling Sjørup, der nu repræsenterer Ålborg.

Tonny Carlsen deltager ikke i maj, idet han sidst i maj er optaget af World Cup-turnering i udlandet.

Rune Kampe, der 13 gange er blevet dansk mester i snooker og fire gange dansk mester og forsvarende mester i Skoma’r, kommer også.

Skomager-regler

  • Det gælder om at score så mange point som muligt i et stød og/eller samtidig forhindre modstanderen i at score.
  • Spilleren støder et stød ad gangen efter tur, indtil distancen er opnået.
  • En bal skal i bande hver gang der stødes – uanset om der spilles rødt eller blegt.
  • Rød/hvid bal uden for spillefladen betragtes som bal i hul.

Udlæg: Spillerne afgør, hvem der skal begynde, idet man støder en bal mod den øverste bande. Spilleren, hvis bal ligger nærmest den nederste bande, lægger ud.

Point:

  • Væltet kegle 2 point
  • Konge væltet alene 6 point
  • Rødt eller blegt 4 point
  • Hvid bal i hul 2 point
  • Hvid bal vælter alle kegler i et gennemløb 16 point

Fejlstød (»skæve«)

  • Ved fejlstød tilskrives alle point (»skæve«) modstanderen. Generelt gælder, at højeste straf for et stød er »6 skæve plus antal scorede point.

Lyt med da Bo Ørris havde besøg i studiet til en snak om den kommende tournering.