På mandag 1. april er det 100 år siden, at borgerne i Randers første gang fik en folkevalgt borgmester. Indtil da var borgmesteren udpeget af kongen. Museer og Randers Kommune fejrer nærdemokratiet med en række aktiviteter og arrangementer fra 30. marts til 5. april

 

“Nærdemokrati er noget vi skal værne om. Det betyder indflydelse og mulighed for at stemme på politikere, som er meget tættere på hverdagen end landspolitikere. Vi skal også værne om nærdemokratiet og give det videre til de næste generationer. Derfor er det vigtigt, at vi fejrer vores demokrati,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers.

Allerede 30. marts går aktiviteterne i gang. Her bliver vinderne af konkurrencen om den bedste demokrati-film kåret i Nordisk Biograf Randers. Skoleklasser fra 8.-10. klasse har sendt deres bidrag – og bud på – hvordan de oplever nærdemokrati tæt på dem. Samtidig er der en individuel konkurrence. En jury har udvalgt de bedste film, og de kåres i biografen lørdag 30. marts kl 13-13.45.

 

Byvandringer og Stop and go film

På selve mærkedagen, 1. april, bliver det muligt at lytte til fortællinger fra borgmesterkontoret i Randers, når borgmestrene Keld Hüttel, Michael Aastrup Jensen, Henning Jensen Nyhuus, Claus Omann Jensen og Torben Hansen fortæller gode historier. Det foregår på Randers Bibliotek.

Hele ugen vil der være åbent for rundvisninger på Det Gamle Rådhus, og Museum Østjylland og Randers Stadsarkiv byder på byvandringer forbi udvalgte bygninger, der har eller har haft en betydning i opbygning af demokratiet og velfærdssamfundet.

Gaia Museum fejrer nærdemokratiet ved at lade kunstnere, som går på Gaias Akademi, fortolke deres bud på nærdemokrati i såkaldte “stop and go” film.

Museum Østjylland byder på virtuel udstilling om nærdemokratiet, hvor man også fysisk kan se den ældste valgurne i Randers.

 

Se mere om fejringen af demokratiet på www.randers.dk/demokrati100