Randers Kunstmuseum lægger hus til, når Kristian von Hornsleth 12. april slår dørene op til sin største udstilling nogensinde. Det er første gang, at et dansk kunstmuseum inviterer den omdiskuterede kunstner indenfor

 

Der bliver provokation for alle pengene, når kunstneren Kristian von Hornsleth inviterer indenfor til sin nye udstilling på Randers Kunstmuseum. Fredag den 12. april åbnes dørene til udstillingen Super Crash, der er den største Hornsleth-udstilling nogensinde.

“Udstillingen skal vise menneskets undergang. Vi er alle sammen ved at gå til grunde, men vi gør det på første klasse. Vi skal se godt ud, mens vi skider i egen rede. Det bliver et virvar af værker, en slags forlystelsespark, hvor man kan rulle sig i glasskår, siger Kristian von Hornsleth. 

Udstillingen, der løber fra 12. april til 28. juli, er en parade af Hornsleths samlede værker – fremvist i et omfang, som ikke er set før. Udstillingen er delt op i ni rum, der hver især viser en vinkel på den menneskelige undergang, som Hornsleth forudser i fremtiden.

 

Første udstilling på museum

Det er første gang, at et dansk kunstmuseum inviterer Kristian von Hornsleth indenfor. Kunstneren er ofte i vælten for sine provokerende værker, blandt andet da han i 2006 fik en hel afrikansk landsby til at tage efternavnet Hornsleth i bytte for geder og grise, eller da han i 2008 oprettede et våbeninvesteringsfirma og solgte våbenaktier til danskerne.

Men Randers Kunstmuseum tør som de første at udstille Hornsleths værker. Ifølge museumsdirektør Lise Jeppesen har kunstmuseet et ønske om at sætte fokus på kunstnere, der agerer i yderkanten af det etablerede, og som tør udfordre kunstens væsen og formål.

Med disse udstillinger ønsker museet specifikt at debattere kunstfeltets grænseområder. Hvad der så sker under Super Crash, når værkerne udstilles inden for kunstinstitutionens rammer, bliver interessant. Holder værkerne som kunst? Bliver kritikken tam? Eller er det modsat institutionens rammer, der smuldrer under frontalangrebet?

 

Skruer op for provokationer

Kristian von Hornsleth håber, at udstillingen vil tiltrække både fans og kritikere af sin kunst – og give stof til eftertanke.

“Vi har alle muligheder for at leve et godt liv her på planeten. Vi har teknisk overlegenhed, vi har masser af innovativ intelligens, og vi har flere penge end Gud. Men vi vælger at smadre det hele. Det skal Super Crash vise”, siger han.

Kristian von Hornsleth vil selv være til stede på Randers Kunstmuseum i åbningsweekenden, hvor han desuden garanterer, at der bliver skruet op for provokationerne.

“Jeg vil ikke afsløre for meget endnu. Men man kan godt forberede sig på at blive overrasket”.

Udstillingen åbner fredag 12. april klokken 16, og der tages entré for alle over 18 år.