Regeringen har travlt med at skabe tvivl om vores ret til tidlig folkepension. Kristian Jensen får Finansministeriet til at levere det ene notat efter det andet kun designet til at skabe tvivl om vores forslag.

Lad det ikke stjæle din opmærksomhed fra det væsentlige: I Socialdemokratiet vil vi løse et samfundsproblem – det vil regeringen ikke.

Vi vil give nedslidte, og dem der har haft et langt liv på arbejdsmarkedet, ret til en værdig tilbagetrækning. Alt for mange – også i Randers – må i dag holde sig kørende på smertestillende piller i slutningen af deres arbejdsliv. En ufaglært mand på 30 år kan se frem til et 7,5 år kortere liv end en akademiker på samme alder. Den grundlæggende uretfærdighed vil vi rette op på ved at indføre en ret til tidlig folkepension.

Hvad har Lars Løkkes regering nogensinde gjort for de nedslidte? Den har kun gjort ondt værre. I 2011 afskaffede Lars Løkke stort set efterlønnen. Regeringen forsøgte at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år for alle danskere i 2016, og regeringen har skåret 100 millioner kroner på bevillingen til Arbejdstilsynet siden 2015. Et godt arbejdsmiljø er ellers afgørende for at holde sig sund og rask.

Som svar på vores forslag om ret til tidlig folkepension er Lars Løkke nu gået med til at se på en justering af seniorførtidspensionen. Det bifalder vi i Socialdemokratiet. Alle forbedringer for nedslidte er velkomne. Men det er en ganske anden ordning end den rettighed, vi foreslår. Seniorførtidspensionen vil fortsat kræve visitation, og det er kun syge mennesker, der kan få glæde af den. Og alt for ofte er det et slidsomt og uværdigt forløb dertil.

I Socialdemokratiet vil vi give hårdtarbejdende folk mulighed for at trække sig, inden de er slidt ned. Det vil vi bruge 3 milliarder kroner på årligt. Det svarer til, at hver ottende kan trække sig tilbage tre år tidligere. Det betaler vi gerne for, at flere kan forlade arbejdspladsen med rank ryg.

Regeringen anerkender ikke, at mennesker, der har været mange år på arbejdsmarkedet, skal have lov til at trække sig tidligere. Partiet vil derimod sende folk i et langt udredningsforløb hos kommunen, når kroppen har sagt fra. De vil kun hjælpe dem, der er blevet syge.

Det er forskellen på Socialdemokratiets og regeringens politik.

 

Af Malte Larsen, MF, S