4. april landede der en afgørende vigtig aftale mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, DF og SF om at kritisk infrastruktur skal blive på offentlige eller forbrugerejede hænder. Dermed blev der flertal udenom regeringen, som vil beskytte den vigtige infrastruktur i Danmark.

Med kritisk infrastruktur menes der blandt energi- og varmeforsyningen, hvor der tidligere er set frasalg og senest blev et frasalg af Radius afværget af samme flertal. Med aftalen sikres der blandt andet, at udenlandske kapitalfonde køber dansk kritisk infrastruktur, hvor interessen for at tjene penge er større end at sørge for sikkerhed og service for borgerne.

Lokalt i Randers ser vi nu konsekvenserne af, når kritisk infrastruktur er i private hænder. Møgsagerne vælter ned over Verdo, da det viser sig, at forbrugerne i en længere årrække er blevet opkrævet for meget, og at en tilbagebetaling fra Verdo lader vente på sig – hvis den kommer. Derudover undersøges Verdo for to yderligere situationer med samme model af for meget opkrævning. Oveni det er der det tvivlsomme frasalg af el-forsyningen.

Det er så at sige en rigtig møgsituation, som Verdo har sat forbrugerne i.

Og den kreative bogføring, som Verdo har udøvet i mellem moderselskabet og de 22 underselskaber viser tydeligt, hvorfor den slags aldrig må foregå i et forsyningsselskab, da det netop handler om alle os borgeres mulighed for at få fjernvarme.

Et forsyningsselskab har et formål: at levere billigst mulig vand, fjernvarm eller elektricitet til forbrugerne. Men i Verdos tilfælde står forbrugerne tilbage med indtrykket af, at deres penge er blevet brugt til alle mulige andre formål, som de ikke selv har valgt, mens de troede at deres penge gik til fjernvarmen.

Repræsentantskabet, som består af folkevalgte og skal være den forbrugerstyrede kontrol med Verdo, har tilsyneladende i alle årene været uden viden om den kreative bogføring og udenfor indflydelse. Denne model virker tilsyneladende ikke.

Klog af skade bør Randers kommune derfor kommunalisere vand og varmeforsyningen, og derfor bakker SF op om Velfærdslistens forslag på mandagens byrådsmøde, hvor forvaltningen pålægges, at undersøge muligheden for at kommunalisere vand og varme-forsyningen. Det skylder vi de mange snydte forbrugere.

Charlotte Broman Mølbæk
byrådsmedlem for SF Randers