Hos Kastali´a er der historier på spil – hver uge mødes en gruppe unge for at dyrke deres passion – nemlig at skrive og lade fantasien udfolde sig på papir

 

Ord kan være mange ting – de kan være hårde – de kan være elskelige og så kan de være fantasifulde – det handler om de øjne, der ser dem eller de hænder, der skriver. Men fælles for ordene er, at de kommer fra inspiration et eller andet sted fra. Den inspiration bliver vagt til live i lokalerne hos Teaterskolen Kastali´a i Underværket, hvor otte unge mødes en gang om ugen for at sætte fantasien fri på papir i “Historier på spil”.

“Det er interessant og sjovt at se sine idéer på papir udfolde sig – rykke rundt på dem og inspirere hinanden”, siger Thea Jul Nielsen.

Og så handler det om at stole på sig selv og sin inspiration, siger teaterleder Lisbeth Nielsen.

 

Ind i fantasiverdenen

Måske skal det være fantasy, måske skal det være en datingprofil eller måske skal det være en personbeskrivelse – mulighederne er mange, når de unge skal sætte ord på deres tanker.

De er her alle, fordi de godt kan lide at skrive – det er ikke noget, de har til fælles med mange af deres jævnaldrende, men de vil ikke længere føle sig udenfor og er begyndt at stå ved at de rent faktisk godt kan lide at skrive – udenfor skoletiden.

“Der var én, der spurgte mig, hvorfor jeg skrev helt frivilligt”, fortæller Thea Jul Nielsen.

“Og så kunne jeg bare sig til hende, at jeg faktisk godt kunne lide det, og det var spændende og sjovt at bruge fantasien – det har været min interesse i lang tid, og det er ikke noget jeg skammer mig over. Jeg kan godt lide at fortælle historier og nu har jeg fået en håndfuld gode venner oveni”.

Men de unge, der har lidt anderledes interesser end fodbold og håndbold, kan nemt føle sig alene og anderledes, fordi deres kammerater ikke rigtig forstår dem.

“De unge har følt sig alene med deres interesse for at skrive – og jeg er da glad for, at vi kan skabe et fællesskab for dem her”, siger Lisbeth Nielsen.

Kastali´a er et sted, hvor man leger med fantasien – et sted der sættes ord på tanker og specielt om det at være teenager, som er en stor omvæltning for alle mennesker, hvor man transformere sig fra barn til voksen.

“Som teenager er de mange ting, der skal sættes ord på. Og de unge lærer her at formulere deres tanker og sætte ord på dem. De lærer at stå ved det, og fortælle om det til de andre på holdet”, fortæller Lisbeth Nielsen, der har været tovholder på skriveholdet gennem syv år.

Men det kan være noget af en barriere at få ordene ud foran de andre unge på holdet. Og det har været svært for de fleste – men lige så stille, når de har lært at stå ved sig selv og de tanker de har – stole på at de er rigtige, for dernæst at få dem ned på papir, er selvtilliden lige så stille vokset.

“Det handler om at beskrive følelser og stemninger – det handler om at stole på sig selv og det man oplever er rigtigt for en selv. Unge i den her alder er i en udviklingsfase og de er ved at finde sig selv. Her lærer de at stole på det de føler”, siger Lisbeth Nielsen.

 

Inspiration

De unge arbejder med forskellige emner og skal skrive ud fra det samme. Det kan være at skrive en datingprofil ud fra et billede – det kan være en sætning, som de får og som de så skal bygge videre på. Det kan også være en dansk sangtitel, som sætter gang i fantasien.

“Det handler om at hente inspiration – det kan være i det vi smager, ser eller kigger på – og det kan være alle steder – de skal lære at kigge efter den – for hvis du ikke kigger, ser du den ikke”, siger Lisbeth Nielsen.

Men de unge kigger alle vegne for det har de efterhånden lært efter et par år på holdet.

De forskellige hold bliver defineret ud fra de unge der er på holdet. Og dette hold er meget optaget af fantasy – men det har de endnu til gode at skrive om

“”Det vil vi gerne, Lisbeth”, siger Lui.

“Ja må vi ikke godt skrive fantasy”, siger de andre i kor.

“Vil I virkelig det – kan vi ikke finde på noget andet”, siger Lisbeth, lige før hun bliver bombarderet med argumenter for fantasy – om hvor fantastisk det er, og hvor meget de vil have ud af at skrive netop denne genre.

“Jeg rynker lidt på næsen over fantasy, for det er lidt en flugt på en måde – de skal ikke skrive som andre personer – de skal skrive ud fra, hvor de er nu som personer”, siger Lisbeth.

I efteråret udgav holdet bogen Smac, der står for “Social medie afvænningscamp”. Her er plottet givet på forhånd – en person bliver myrdet. Ud fra deltagernes figurer blev handlingen skrevet. Hver deltager i “Historier på spil” havde en figur og de figurerer kom med deres egne oplevelser af mordet. Det blev til en sammenhængende historie.

“Min karakter er gode venner med Theas karakter og så snakkede vi sammen om at koordinere vores historier”, fortæller Amalie.

Formen er den samme som Svend Aage Madsens Skæbnefortællinger med syv forskellige forfattere tilbage i starten af 70´erne.

 

Udfolde sig

Historier på spil startede under det regionale projekt “Historier i Spil” der kørte tilbage i 2013. Men man fandt ud af at der var grobund for at unge fortsat kunne mødes og skrive – interessen var stor. Og projektet eksisterer nu under Randers Ungdomsskole.

Men hvorfor mødes og skrive?

“I starten kom jeg fordi jeg interesserer mig for at skrive og fordi jeg godt kan lide at udfordre mig selv”, fortæller Lui Jepsen Dreier.

“Jeg kan godt lide at opleve noget nyt – det er 2½ år siden jeg, og jeg har fået nye relationer og blevet udfordret på mange kringlede måder. Det er noget helt andet end at have dansk i skolen – jeg har virkelig udviklet mine skriveevner”, fortæller han.

Ja det er anderledes end at skulle skrive dansk stil. Dette kursus er ikke et hverken grammatisk- eller stavekursus. det handler udelukkende om at finde sin egen stil og få teenagehjernen til at udfolde sig.

Og der er kommet relationer mellem eleverne på tværs af skrivehold og mere private omgivelser – der er knyttet venskaber på tværs, der rækker længere ud end de par timer de mødes hver uge.

Der er flere på holdet, der interesserer sig for cosplay – en slags costume roleplay. Her klæder Caroline Alm sig ud og Emma Mosbæk Kjeldsen tegner så.

Man kan gå på holdet fra man er 113 år og indtil man bliver 19 år – derefter er der hold på Kaosambassaden, som man kan fortsætte på.

De unge har ikke planer om at blive forfattere på fuld tid – men de tænker alle over hvordan de kan få skriveriet ind i en fremtid og få udgivet det de skriver. men det er ikke målet i sig selv.

“Historier på spil” startede i 2013 og de har udgivet fem bøger undervejs.

“Historier på spil” er et samarbejde mellem Randers Bibliotek, Teaterskolen Kastali´a, Læringscenter Randers og Randers Ungdomsskole.