Der er nu mulighed for at genopdage middelalderbyen Randers med en byvandring sammen med Museum Østjylland

 

En stemningsfuld bykerne har masser af mennesker og liv. Hvis bykernen samtidigt er rammen om dramatiske historier om de mennesker, der gennem tiden har boet i byen, er det endnu bedre.
Sådan en by er Randers, fortæller middelalderarkæolog fra Museum Østjylland, Lisette Berg Andersen, der nu inviterer alle indfødte, tilflyttere og gæster – store som små – på en hyggelig byvandring i middelalderbyen Randers.
Byvandringen i den historiske by, Randers, er et af museets bidrag til Museernes Dag, der 15. juni danner rammen om en række gratis arrangementer på museer i det midtjyske. Alle arrangementer kredser i år om emnet Genopdag.

Midtjyske Museers Udviklingsråd har med støtte fra Europæisk Kulturregion samlet de spændende arrangementer fra alle de museer, der findes i Region Midtjylland. Hvert museum bidrager med et eller flere arrangementer og en artikel til en lille bog under temaet Genopdag.

”Jeg er jo selv født og opvokset i Randers – ja, jeg har nærmest aldrig været uden for byen! Men alligevel bliver jeg ved med at finde nye og sjove historier om vores alle sammens by. De historier, tror jeg, at andre end mig vil synes er spændende, ” fortæller museumsinspektør og middelalderarkæolog på Museum Østjylland, Lisette Berg Andersen.

Randrosia med voldgrav og lås
Randers er omkring tusind år gammel, og fra ca. 1080 findes en mønt med byens middelalderlige navn ”Randrosia”. Der boede dengang omkring 2.000 randrusianere bag byens befæstede mure, og befolkningen var godt beskyttet af både hegn, ringmur og voldgrav. Fire bevogtede byporte var de eneste indgange til byen, og om natten blev portene lukket og låst.

”Byen var i middelalderen fyldt med handlende, håndværkere og ikke mindst kirkens folk. Kirker og klostre fyldte godt op i bybilledet, så der var ikke megen plads til overs til almindelige folks boliger,” forklarer Lisette Berg Andersen.

 

Hænges, halshugges – eller betale bod?
Byens huse var tidligt i middelalderen bygget af træ eller med lerklining. Senere kom bindingsværk og mursten til.
Byens ældste stenhus er Paaskesønnernes gård fra 1463, som også folkevisen om brødrene Anders, Niels og Peder Paaske knytter sig til. Den 13 vers lange vise fortæller den triste historie om mordet på brødrenes far og om, hvordan morderen, den rige og fornemme herremand Lave Brok fra Gl. Estrup, gik fri for dødsstraf og kunne nøjes med at betale økonomisk bod!
Hør Lisette Berg Andersen fortælle den udvide version af blandt andet denne historie og pres hende gerne lidt til at ryste nogle flere gode historier om Randers i middelalderen ud af ærmet!

Genopdag din historie – Middelalderbyvandring for hele familien finder sted  lørdag 15. juni kl. 10 – 11:30. Mødested: Foran Kulturhuset, Stemannsgade 2 og det er gratis.