Foreninger over hele landet samler affald ind i ny indsats for et renere miljø. I Randers er der rift om at være en del af indsatsen. Alle 19 affaldsruter blev revet væk af ivrige foreninger, allerede inden ruterne blev offentliggjort

 

“Ren Natur” er et nyt affaldskoncept, som skal få foreninger i hele Danmark til at samle affald i naturen. Det løber af stablen for første gang i år. I Randers har projektet så stor succes med at hverve deltagere, at de 19 affaldsruter blev revet væk, allerede inden ruterne blev offentliggjort på hjemmesiden. Foreninger som deltager tjener op til 3000 kroner i sponsormidler til deres pengekasse for at hjælpe til med oprydningen.

En af de lokale foreninger i Randers som har sat en dag af til at rydde op, er Blæseorkester Søndermarkens Støtteforening. Hos foreningens bestyrelse er de glade for at være med i det nye initiativ:

“Ved at være med i Ren Natur kan vi rydde op i naturen og arbejde for et godt formål, samtidig med at vi tjener nogle penge til vores forening. Så kan vi støtte orkestret i forbindelse med forskellige aktiviteter, stævner og sociale arrangementer,” forklarer Pia Hvidsteen Munk, som er bestyrelsesmedlem i Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening.

 

Styrket fællesskab

Foreningerne har fået tildelt en rute omkring Randers, og Blæseorkestret Søndermarkens Støtteforening indsamlede affald i Romalt Bakker i sidste uge:

“Vi er oppe på cirka 14 deltagere, både musikanter, forældre og søskende. Vi meldte os til, fordi det er en god lejlighed til at støtte et godt initiativ og samtidig få nogle hyggelige timer sammen og styrke fællesskabet, ud over musikken. Man er social på en anden måde, end man plejer, når man bruger en hyggelig eftermiddag på at samle affald ind sammen,” fortæller Pia Hvidsteen Munk.

Frank Nørgaard, der er formand for Miljø- og Teknikudvalget i Randers Kommune, er tilfreds med, at der er så mange foreninger og borgere, der har lyst til at samle affald i naturen:

“Det kommunale affaldsprojekt Ren Randers har i nogle år samarbejdet med mange frivillige grupper, der gør en stor forskel for at holde Randers ren. Jeg er meget tilfreds med, at der også er interesse fra foreninger for at yde en ekstra indsats for naturen og fællesskabet, og jeg er især glad for, at der også bliver taget hånd om områder i oplandet,” siger Frank Nørgaard.

 

Fakta

Alle foreninger kan tilmelde sig Ren Natur, hvis deres tilhørskommune deltager i initiativet. De sponsorer, som sørger for midler til Ren Natur, er blandt andre Spar, McDonald’s og Dansk Retursystem. Ren Natur er lavet af non-profit organisationen Hold Danmark Rent, som arbejder for at støtte lokalt engagement i arbejdet for at fjerne henkastet affald fra naturen, hvor drivkraften er kærlighed til naturen og lokalt fællesskab og sammenhold. Læs mere på rennatur.org.