Flere tusinde mennesker forsøger under hashtagget #EnMillionStemmer at råbe politikerne op på vegne af dem, som har psykisk sårbarhed eller fysisk handicap inde på livet. Det glæder mig virkelig, at folk har fundet sammen, for som fysisk handicappet og politisk aktiv, ved jeg, hvor svært det er at få fokus på emnet.

Hvorfor? Fordi det er en sårbar gruppe uden ressourcer til at råbe op. Derfor bliver de – derfor bliver VI – glemt! Handicapområdet skal have et kæmpe løft! Det er et af mine fokusområder. Mange familier med pårørende med handicap eller psykiske sygdomme er pressede. De har brug for hjælp, hvis ikke hele familier skal køres i sænk, hvis sårbare og handicappede skal være ressourcer og blive hele og velfungerende mennesker – ikke det, som nogle kalder en ”byrde”.

Enhedslisten arbejder for bedre regler for tabt arbejdsfortjeneste og for koordineret sagsbehandling. Familierne skal have den hjælp, de har brug for, når de har brug for den. Ser man på, hvor mange unge u/25 med handicap vs unge uden handicap der får en uddannelse, taler tallene for sig selv: 46,1% får ikke en ungdomsuddannelse! For unge uden handicap er tallet 15,4%. Kigger vi specifikt på unge med ADHD eller autisme, er tallene over 60%!*. Det kan skyldes manglende støtte i skoleforløbet, men unge presses også til hurtigere at gennemføre deres uddannelse. Det gør fleksible uddannelsesforløb umulige.

Det er svært med handicap/psykisk sårbarhed at gennemføre økonomisk, når man ikke kan klare studiejob. Tidligere var revalidering eller førtidspension (som ikke var parkering, den kunne frasiges igen efter endt uddannelse) en hjælp. De muligheder er nu nærmest ikke-eksisterende. Fleksjob- og førtidspensionsreformen skal annulleres, og samtidig vil Enhedslisten kæmpe for at gøre uddannelserne mere fleksible.

Derudover skal eks. psykisk sårbare have en vejleder tilknyttet samt gratis psykologhjælp. Psykiatrien skal sidestilles med fysiske sygdomme, så man kan få den nødvendige behandling, også selvom det er gentagende gange. Danmark ratificerede i 2009 Handicapkonventionen og forpligtede sig til at arbejde for lige muligheder for alle. Det er TI år siden! Det er på tide, vi gør noget! Vi er ikke mange fra de her grupper, der har ressourcer/overskud til at råbe højt. Det har jeg! Og jeg lover, jeg bliver ved med det, til vi bliver hørt!

 

Karina Hjorth

Medl. Enhedslisten, Randers Handicapråd, arbejdsgruppen for Det Rummelige Arbejdsmarked

Adonisvej 33
8960 Randers SØ