Under stor bevågenhed blev et kunstværk af Randers-kunstneren Sven Dalsgaard tirsdag formiddag afsløret ved en højtidelighed ved Tradium på Vester Alle – Værket er uden titel, men selvfølgelig med Dannebrog som omdrejningspunkt

 

Værket er fra 1990 og har stået i dels Ikast og Hammerum ved Herning gennem de sidste mange år. Det vart en tilfældighed at kunstkender og Dalsgaard ekspert Claus Ørsted fandt ud af, at det var til salg.

“Kunstneren Kent Sahl var faldet over det, og han mente, at jeg skulle kigge nærmere på det”, fortæller Claus Ørsted.

Han kontaktede straks Erik Mouritsen direktør i Sundhed, Kultur og omsorg hos Randers Kommune og Randers Kunstfond gik strakt i gang med at undersøge, hvad det ville koste at få kunstværket hjem til Randers.

Kunstfondens formand, borgmester Torben Hansen, blev også kontaktet og med en håndfuld frivillige som primus motorer, blev handlen sat i gang. Kunstværket blev købt på auktion og nu skulle det hjem til Randers.

“Vi tog til Hammerum hovedstrøg for at fjerne kunstværket – en håndfuld elever og mig – og vi begyndte at skrue i Kunstværket. Vi var der vel omkring halvanden time, og ikke én gang var der nogen, der spurgte, hvad vi havde gang i. Her løb vi med et kunstværk?”, fortæller Bestyrelsesformanden for Tradium Søren Sørensen og griner ved den pudsige oplevelse.

Men hjem kom kunstværket og det skulle selvfølgelig stå ved Tradium, der i sin tid uddannede Sven Dalsgaard – en skole han også senere vendte hjem til.

Borgmester Torben Hansen var hovedtaler ved begivenheden. Han sagde blandt andet:

“Det er typisk for Dalsgaard at have Dannebrog på sine værker. Og denne er ingen undtagelse. Det var til megen forargelse nogen gange, men det er blevet hans særkende. Da Kunstfonden skulle placere værket, syntes vi at Tradium var et oplagt sted at placere det. Her er indsigt, viden og handlekraft og det går hånd i hånd med Sven. Vi giver skulpturen til Tradium som en anerkendelse, og man kan også allerede i dag se adskillige værket fra hans hånd rundt om på skolen. Jeg vil gerne sige tak til Claus Ørsted for en utrætteligt engagement for at få kunstværket hjem til Randers og til produktionshøjskolen for deres arbejde med at fragte værket hjem. Malerlinjen har stået for udbedringer af kunstværket, og det er et særkende for Randers, at når vi går sammen om noget, så kan vi få det til at lykkes”, sagde borgmesteren.

Han pointerede, at man har erhvervet kunstværket til den billigst mulige pris – og det er borgmesteren som formand for kunstfonden særdeles glad for.

Herefter overrakte han en plade til Tradiums direktør Lars Michael Madsen, som nu skal skrues på værket, så alle kan se kunstneren – værket er uden titel.

Herefter fik direktør for Tradium ordet. Han er i særdeleshed glad for at man får endnu et Dalsgaard værk til skolen.

“Og så går det godt i tråd med FN´s 17. verdensmål som er partnerskab og handling”, sagde han.

 

Mere om Svend

Sven Dalgsgaard levede fra 1914-1999.Han er udlært håndværksmaler og autodidakt som billedkunstner. Han debuterer på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1943. Han bliver senere medlem af Majudstillngen (1953-63), Grønningen (1964-75) og af den Frie Udstilling (1975-93), og i 1978 modtager han Thorvaldsens Medalje; 1973-79 var han gæsteprofessor ved Det Kgl. Danske Kunstakademi. Randers Kunstmuseums samling rummer godt 1200 værker af Sven Dalsgaard, og flere af de skulpturer og byporte, der findes rundt i  Randers er af Sven Dalsgaard.