Tre teams har i løbet af foråret arbejdet med at skabe hver deres bud på en udviklingsplan for Randers Kommunes største byudviklingsprojekt nogensinde; Byen til Vandet. Nu er forslagene klar. Hen over sommeren kan alle komme med input til forslagene

 

“Vi står med tre gode bud på, hvordan vi kan anvende omkring 59 hektar ved Gudenåen og Randers Fjord til en attraktiv byudvikling midt i Randers – og midt i en unik flodnatur. Det bliver en byudvikling, hvor vi har fokus på bæredygtig byudvikling, innovative klimatilpasningsløsninger og en økonomi i balance. Inden vi i dommerkomitéen beslutter os for, hvilket team, der vinder, er det vigtigt, at alle får mulighed for at komme med input. Byen til Vandet har løbende været i offentlig debat, og det er afgørende for realiseringen, at borgerne er med på hele rejsen”, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune og formand for dommerkomitéen.

Tre teams; team Effekt, team C.F. Møller og team Vandkunsten er i konkurrence med hinanden om at vinde, og siden den 1. april 2019 har de arbejdet på hver deres forslag til en udviklingsplan. Bag konkurrencen står Randers Kommune og Realdania. De tre teams har netop præsenteret deres forslag for dommerkomitéen. Det er på den baggrund, at de tre forslag nu bliver lagt frem til debat.

 

Vigtigt med input for at skabe den bedste udviklingsplan

Dommerkomitéen vælger vinderteamet til september. Herefter skal vinderteamet færdiggøre et forslag til en endelig udviklingsplan. Er der gode løsninger fra de to andre forslag, kan de indgå i det endelige forslag. Samtidig kan borgernes input få indflydelse på, hvilke løsninger der kommer med i den endelige udviklingsplan.

Forslaget til en endelig udviklingsplan forventes at blive sat til debat i foråret 2020, hvorefter den vil blive behandlet af Randers Byråd.

“Med den trinvise udflytning af havnen til de nye arealer har Randers mulighed for at få fuldt udbytte af områderne ved det smukke flodlandskab omkring Gudenåen. Samtidig kan man løse udfordringen med stigende havvand og håndtere den trafikale barriere mellem by og vand. Det er et projekt, der ikke kun kommer Randers til gode, men som også vil kunne inspirere andre byer, ” siger Mikkel Suell Henriques, projektchef i Realdania og medlem af dommerkomitéen.

 

Her kan man deltage i debatten

Debatperioden løber fra 1. juli til 21. august. Borgerne kan møde repræsentanter fra Randers Kommune til en snak om de tre forslag i Havnegadeboksen på Dronningekajen i Randers fra den 1. til 5. juli, alle dage fra kl. 14-17. Debatperioden afsluttes med by- og havnevandringer i Randers Festuge i uge 33 og med et temamøde i Forum for Byen til Vandet 20. august, hvor de tre forslag præsenteres og drøftes. Alle input indsamles også via et mentii-spørgeskema og fra eventuelle kommentarer på Facebook. Derefter bliver de samlet i et notat til dommerkomitéens bedømmelsesmøde sammen med input fra rådgivere i advisory boardet.

“Udviklingsplanen skal være med til at sikre Randers´ position som en attraktiv bosætnings- og erhvervsby i Kronjylland med oplevelser og byliv af høj kvalitet. Vi ser frem til at se, hvad borgere og interessenter lægger vægt på i de tre forslag til udviklingsplanerne. Det er jo i sidste ende dommerkomitéens beslutning, hvilket forslag der vinder parallelkonkurrencen, men det er vigtigt, at udviklingsplanen er koblet sammen med byens DNA – og her er interessenternes og borgernes input garanter for, at det bliver en del af den færdige udviklingsplan, ” siger Christian Brøns, medlem af dommerkomitéen og kommende formand for Udviklingsudvalget.

 

Forslagene
De tre forslag til udviklingsplaner og en samlet pixibog kan ses på www.byentilvandet.randers.dk. Plancher af de tre teams forslag udstilles foran Havnegadeboksen fra den 1. juli 2019, hvor et trykt eksemplar af pixibogen kan afhentes i uge 27 og 33 indenfor åbningstiderne.