75-året for henrettelse af Hvidstengruppen blev lørdag 29. juni markeret med besøg af en veloplagt Dronning Margrethe. Der var blandt andet var kransenedlæggelse og Mindegudstjeneste

 

En del borgere havde taget opstilling på den rute der var udstukket til dronningen og hendes følge. Først var det kroen der blev besøgt – derefter var der kransenedlæggelse og derefter gik turen til Gassum Kirke hvor der var en kort Gudstjeneste.

“Det må aldrig blive glemt, at modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig bestod af mennesker, der traf et modigt valg, som medførte store ofre, og de blev en vigtig faktor i kampen mod besættelsesmagten”, sagde Mona Kastrup Kjersgaard, formand for menighedsrådet i Gassum sogn før dronningens besøg.
Da dronningen ankom blev hun ødt med blomster fra den 13-årige Nicoline Kjul Fiil Paetch.

Nicoline er datter af værtsparret på kroen Søren –og Christina Fiil, og er dermed tipoldebarn af Marius- og Gudrun Fiil.

Det er ikke alene Nicolines første møde med dronningen, men også første gang hun ser hende i virkeligheden.

”Jeg er spændt og lidt nervøs”, sagde Nicoline inden mødet.

Men hun har øvet sig i at neje, og her har hun haft kyndig hjælp af sin bedstemor. Det er Gudrun ”Gulle” Fiil Paetch, som er datter af Kirstine Nicoline ”Tulle” Fiil, som var den ældste datter af Marius Fiil.

Det er Gassum menighedsråd der er initiativtager og arrangør til arrangementet.

Under frokosten på kroen, som blev indtaget sammen med efterkommere af Hvidstengruppen, menighedsråd og andre inviterede, sang Lars Lilholt med sin sang om Hvidstengruppen. Menuen bestod af æggekage med flæsk, der stadig laves efter samme opskrift som Marius Fiil’s hustru Gudrun benyttede. Ligeledes deltog også skuespiller Bodil Jørgensen, der i spillefilmen om Hvidstengruppen spiller Gudrun Fiil.

 

 

Fakta:

Hvidstengruppen var besættelsestidens første modtagegruppe. Den blev dannet på opfordring af faldskærmsmanden Ole Geisler, der var blevet bragt i kontakt med kroejer Marius Fiil af læge Svend Thorup Petersen, Randers. I første omgang havde Geisler brug for hjælp til at få borttrans-porteret de containere, der var blevet modtaget af et improviseret modtagehold ved Trinderup natten mellem den 11. og 12. marts 1943. Derefter dannedes en fast modtagegruppe omkring Fill-familien, og modtagelserne flyttedes til en plads nærmere Hvidsten, der fik kodenavnet Mustard Point.

De otte henrettede var: Søren Peter Kristensen, Albert Iversen, Niels Nielsen Kjær, Johan Kjær Hansen, Henning Andersen, Marius Fiil, Peter Bergenhammer Sørensen, Niels Fiil.

 

/Fotos: Jens Kjersgaard