Sommerferien kan indeholde andet end strandtur sydpå, bade- og sommerland. Man kan rent faktisk lære noget og være kreativ på samme tid

 

Det har de for længst fundet ud af hos AOF, der hvert år arrangerer sommerbilledskole for børn og teenagere. Her er fyldt op hvert år – i år er der 36 børn, der meget gerne vil tegne og male i deres sommerferie – under kyndig vejledning af forskellige kunstnere og lærere.

De kreative lokaler hos AOF er fyldt med maling, papir, lærreder og tuscher i alle farver – her er blyanter og her er masser af grin og hygge. Børnene sidder ved bordene i gang med at kreere tegninger eller malerier – i dag står den på kollager – det har læreren bestemt. I går stod den på dyre-kiggeri i regnskoven på den anden side af gaden.

Lederen af sommerbilledskolen Basri Ahmeti er uddannet billedkunstner. Han har en master i kunst fra Kosovo – en uddannelse der også gælder her i Danmark – den bruger han til at undervise både børn og vokse i AOF regi. Det er femte år han er med i Sommerbilledskolen.

“Før billedskolen starter mødes lærerne for at snakke om, hvad vi skal beskæftige os med på sommerbilledskolen og i år har vi dyre-tema hele ugen. Og børnene kan lide at male med farver – men mange holder også af at tegne”, fortæller han.

Hen over ugen kommer børnene også til at arbejde lidt med skulpturer – altså en bred kunstnerisk palette af kreativitet.

 

Af sted hvert år

En af de børn, der har været med de sidste fem år, er Bjarke Brunmark på 10 år, der skal i 5. klasse efter sommerferien på Hornbæk skole. Han går på sommerbilledskolen, fordi hans kammerater også er med.

“Det startede egentlig, fordi min mor gerne ville have, at jeg skulle lave noget i min ferie. Jeg syntes, det var en god ide”, fortæller han i en pause fra sine tegninger.

“Jeg synes, det er rigtig sjovt – jeg kan bedst lide malerier – og jeg maler også nogen gange derhjemme. Men nogen gange tager jeg bare et stykke papir og begynder – nogen gange maler jeg efter andre malerier eller tegninger “.

Og han er vedholdende og giver ikke op, før han er færdig.

Han er sammen med sine tre kammerater fra skolen – Frederik Nissen, Erik Sloth og Torjus Bruun – De kommer alle, fordi det er en fed ting at være sammen om, fortæller de.

“Vi er ikke fodboldnørder – hos os er det krea og cross”, siger Torjus, og de fire drenge griner.

 

Mor underviser

Stinne Koch på otte fra Fårup er taget med sin mor. Helle Koch underviser på billedskolen og hun spurgte datteren, om ikke det var noget.

“Det er første gang jeg er med”, fortæller Stinne Koch.

“Nej jeg var faktisk med, da jeg var helt lille – men det kan jeg ikke huske”, siger hun.

Hun kommer fra en kreativ familie, for de to storesøstre har alle være med deres mor på familiebilledskole også. Helle Koch er kreativ lærer på Nørbæk Efterskole, så hun beskæftiger sig stort set ikke med andet end det kreative.

Stinne elsker at være kreativ, fordi hun synes, det er sjovt.

“Det er sjovt med alle farverne, og jeg synes også, jeg er god til det. Men jeg vil gerne blive bedre, så jeg kommer nok her hver sommerferie”, fortæller hun.

Mor Helle, synes også at datteren er god til det kreative og vil gerne opmuntre hende til at gå den vej. Men her er hun ikke mor.

“Det er vigtigt at hun ikke er min datter, mens vi er her – derfor er hun også på et andet hold”, siger Helle.

Der er fire undervisere på sommerbilledskolen, og de har hver deres hold.

Også to søskende har fundet vej til sommerbilledskolen – det er Emma på ni og Emilie på syv år. De hedder Højgaard Sommer og er fra Spentrup.

“Vi er her, mens vores mor er på arbejde – det er anden gang vi er med, og det er rigtig sjovt”, fortæller Emma.

Og de er også kreative, når de er hjemme, fortæller Emilie.

“Vi sidder mest inde på Emmas værelse og maler, selvom vi har hvert vores skrivebord.

“Ja men Emilie glemmer at rydde op – det er temmelig irriterende”, siger Emma, men har vist tilgivet lillesøsteren, for de to sidder side om side og tegner her på sommerbilledskolen.