For nylig udkom Folkebiblioteksstatistikken for 2018 fra Danmarks Statistik. Overskriften var nedslående læsning: “Danskerne låner færre bøger på biblioteket”

 

Set på landsplan er overskriften ikke helt forkert, men i Randers kan vi noget med læsning – faktisk er vi ret unikke i statistisk sammenhæng.

Sidste år havde Randers Bibliotek nemlig en stigning på 3,24 procent i udlån. Når vi ser på, hvordan det er gået i 2019, så har vi faktisk også en lille stigning på 0,25 procent i første halvår. Randers Bibliotek har knækket kurven, og det er vi faktisk rigtig stolte over og glade for. Der er ganske vist et lille fald i det fysiske udlån, men det vejes op af et stadigt stigende digitalt udlån.

 

En formidling der virker

En af forklaringerne bag de flotte Randers-tal skal blandt andet findes i den formidling, der laves digitalt på blandt andet bibliotekets hjemmeside og Facebook. Specielt på hjemmesiden har der været arbejdet målrettet med inspirations- og søgelaget, således at brugeren nu får langt bedre resultater og bliver mere inspireret end tidligere.

“I første halvår 2019 havde vi en stigning på 6 procent i reserveringer. Den stigning i reserveringer er med til mindske faldet i de fysiske udlån. I mens resten af landet mistede 16 procent af deres fysiske udlån fra 2015 til 2018, så mistede vi 11 procent procent. I en tid med så stærk en faldende tendens er det en klar sejr,” fortæller digitalkonsulent ved Randers Bibliotek Árni Loftsson.

 

Det digitale spor

Der er ingen tvivl om, at den digitale formidling er vigtig og et redskab til fortsat at inspirere og skabe læselyst.

“Vi bliver anerkendt ude omkring i landet for vores digitale arbejde. Og vi kan også se, at det giver effekt på bundlinjen – i forhold til bedre udvikling i vores udlån end på andre biblioteker. Den digitalt formidlede del af vores udlån bliver stadigvæk vigtigere. I løbet af 2-4 år vil den udgøre halvdelen af vores udlån. Det er der, vi har en vækstmulighed. Vi har allerede gjort det fantastisk ved at få en stigning i vores udlån på trods af de generelle tendenser. Vi skal bare holde ved og blive endnu bedre,” siger Árni Loftsson.

 

Bliv inspireret på biblioteket

Det er vigtigt at læse, det er dejligt at læse, det er sjovt at læse – både alene og sammen med andre. Uanset om du er til store romaner, tegneserier eller måske læser med ørerne – så er der masser af inspiration at hente på dit lokale bibliotek. Hvis du ikke har tid til at komme forbi hovedbiblioteket eller en af filialerne, så er du altid velkommen i bibliotekets store digitale univers. Bliv inspireret på www.randersbib.dk eller besøg Facebooksiden Randers Bibliotek.