Visit Randers har med 12 temacykelruter i og omkring Randers gjort det nemt at planlægge en cykeltur ud i sommerlandet

 

Ruterne er ikke skiltede undervejs, men på siden www.visitranders.dk/randers/12-cykelruter-i-randers-og-omegn kan man finde detailkort, downloade en GPX-fil til telefon eller GPS og ikke mindst finde tips til, hvad man kan opleve undervejs på turene.

En af de tolv cykelruter er Fussingø og Læsten Bakker. Den 52 kilometer lange tur vest for Randers forløber først i pramdragernes spor langs Gudenåen og siden forbi Fussingø Slot med den idylliske Fussing Sø, inden man kommer til det fredede naturområde Læsten Bakker, hvor dyre- og plantelivet er utroligt rigt.

I Læsten Bakker kan man opleve fuglene, dyrene og planterne på nært hold. Her er publikumsstier gennem området og desuden etableret en gangtunnel, som gør det muligt at betragte dyrene uden at forstyrre dem. Det er en god idé at tage en madpakke med, som man kan fortære, mens man nyder udsigten over det smukke landskab.

Turen tilbage til Randers går over Sønderbæk, Fårup og Bjerregrav Stationsby.

Af andre ture kan blandt andet nævnes:

Langs Gudenåen
Før i tiden var Gudenåen en vigtig transportvej til og fra det indre Jylland, og der var en livlig trafik med pramme på åen. Pramfarten havde sin storhedstid i sidste halvdel af 1800-tallet, og prammene blev trukket af heste eller mænd, der gik inde på bredden på den såkaldte Pramdragersti. Cykelstien, der starter ved Randers Regnskov, slår følge med pramdragerne på strækningen fra Randers til Langå. Stien går tæt forbi Vorup Enge. Her findes flere fugletårne, hvorfra man kan iagttage det rige fugleliv. I engene græsser også gamle kvægracer og europæiske bisonokser.

 

Fladbro og Randers Dyrehave
Ved Fladbro løber Nørreå ud i Gudenåen, og her har der i århundreder været både bro og kro. På sin store Jyllandsrejse i 1859 fik H. C. Andersen smørrebrød og portvin på Fladbro Kro. Efter besøget på kroen kørte han i hestevogn til Hjermind Præstegård, og det var på denne køretur, han skrev ”Jylland mellem tvende have”. I Fladbro Skov ligger Randers Dyrehave, hvor der er en fin bestand af dådyr.

 

Fussingø og sø
Det ældste Fussingø Slot lå på et næs i Fussing Sø, som i dag kaldes Gammelhave. Slottet blev opført ca. 1555 men nedrevet i 1794-95, da man opførte de nuværende bygninger på mere fast grund vest for søen. Fussingø Slot er kun åben for publikum i forbindelse med særlige arrangementer, men slotsparken er åben året rundt. Det er muligt at bade i den vestlige ende af Fussing Sø.

 

Læsten Bakker
Læsten Bakker er dannet i sidste istid og er kendetegnet ved tørre, lyngklædte skrænter med lidt trævækst. Det højeste punkt er Kragbjerg Høj (57 m), hvorfra man har en meget fin udsigt over hele området. I engene gravede man efter tørv under 2. verdenskrig.

 

Fårup og Fårup Kirke
Fårup er egentlig to byer: yngst er stationsbyen, som opstod, da banen mellem Randers og Aalborg åbnede i 1869. Byen blev for alvor et jernbaneknudepunkt, da man anlagde den private bane mellem Viborg og Mariager i 1927.

På østsiden af jernbanen ligger den gamle landsby med den ældgamle romanske kirke. Kirkens spændende kalkmalerier fra første halvdel af 1200-tallet viser bl.a. Kain og Abel. Rundt om Kains billede kan man læse en latinsk indskrift, der oversat til dansk lyder: ”Fundet skyldig i brodermord”.

 

Bjerregrav Stationsby
Turen går gennem Bjerregrav stationsby, som opstod sammen med banen fra Randers til Aalborg. Der er to kilometer op ad bakke til den gamle landsby Øster Bjerregrav. I Bjerregrav Mose blev der gravet tørv i stor stil under 2. Verdenskrig. De mange tørvegrave har gjort mosen til et eldorado for dyr og fugle.