I Randers Festuge, tirsdag 13. august, er Sct. Mortens Kirke nået til den femte i rækken af sommerkoncerter. Og den bliver ret så bemærkelsesværdig, lover de

 

Solisten er den amerikanske organist James D. Hicks, som gennem de seneste mange år haft en dedikeret og glødende passion for nordisk orgelmusik.
Han har et imponerende kendskab til både det mere gængse repertoire, og han har dykket langt ned i arkiverne og fundet og opført musik som var været gået i glemmebogen. Interessen har også resulteret i mere end 30 nye bestillinger og uropførelser af nordiske komponister og udgivelsen af hele 15 CD’er i serien “Nordic Journey”. Her har Hicks indspillet nordisk orgelmusik på prominente orgler i Sverige, Finland, Norge og Island, og næste dobbelt-CD i serien skal optages i København i 2020. Blandt andet med værker som Hicks præsenterer ved denne koncert.

 

Inspiration fra Danmark
Ved koncerten i Sct. Mortens Kirke spiller James D. Hicks udelukkende dansk – og dansk-inspireret musik. Blandt andet tre nye bestillingsværker, komponeret af norske Kjell Mørk Karlsen og danske Christian Præstholm.

Sinfonia Danica af Kjell Mørk Karlsen er komponeret i 2018. I symfonien, som består af de fire satser, Initium, Ludus Danicus, Hymnus Danicus og Completorium bruger Karlsen to danske melodier. Det ældst kendte nedskrevne tema “Drømte mig en drøm i nat”, som i mange år blev brugt som pausesignal i DR, og folkemelodien “Den lyse dag forgangen er” fra Kingos graduale, 1699.

 

En uropførelse

Christian Præstholm har ligeledes i 2018 skrevet nye to værker. Først en charmerende folkemusikalsk-inspireret fantasi over et stykke folkemusik. På Fanø har folkemusik og -dans eksisteret uafbrudt i mindst 300 år. Folkemusiktraditionen er her en af de stærkeste i Danmark, og den er især knyttet til den lille by Sønderho på den sydlige del af øen, en by med kun omk. 300 indbyggere.
Christian Præstholms korte Fantasi over brudedans fra Sønderho bygger, som titlen antyder, på melodien til en dans brugt ved bryllupper på øen. Det er en skøn og karakteristisk melodi som ligger et lidt udefinerbart sted mellem dur og mol.  Stykket får sin uropførelse ved denne koncert.

Imellem disse helt nye værker spiller Hicks musik af Benna Moe, Sven-Ingvart Mikkelsen og Bernhard Christensen.
Benna Moe havde en lang karriere som koncertorganist (både i kirker og i biografer), pianist, sanger og komponist. Også Sven-Ingvart Mikkelsen har ladet sig inspirere af folkemusikken i sine Variationer og Fuga over en dansk folkemelodi. Nemlig den om Dronning Dagmar der ligger udi i Ribe syg. Bernhard Christensen fungerede som organist ved Vangede kirke i over 30 år. Hans musik viser interesse for både den europæiske kunstmusik, såvel som musik fra andre traditioner, især jazz, latinamerikansk folkemusik, østlig modalitet og hans tids popmusik.

Koncerten slutter med Præstholms stort anlagte “Variationer over den danske folkemelodi En yndig og frydefuld sommertid”. Et værk som gennem 15 farverige og fantasifulde variationer, og en stor afsluttende fuga kommer omkring alle klanglige facetter af et stort symfonisk orgel. Værket blev uropført i Stockholms Domkirke i maj.

Koncerten i Sct. Mortens Kirke gentages i øvrigt i Vor Frue Kirke i Århus dagen efter, hvor den bliver optaget af Danmarks Radio og transmitteret ved en senere lejlighed.

 

Femte sommerkoncert Nordic Journey – Danish Traditions
Organist prof. James D. Hicks, USA
Værker af Benna Moe, Bernhard Christensen, Sven-Ingvart Mikkelsen, Kjell Mørk Karlsen og Christian Præstholm (uropførelse)
Sct. Mortens Kirke
Tirsdag 13. august kl. 19.30
Klokkespilskoncert ved Christian Præstholm fra kl. 19
Fri entré