Hotel Randers by Hornsleth er det rette navn på den nye lounge i lokalerne i siden af Hotel Randers. Her har provokatøren Kristian Von Hornslet fået lov til at slå sig løs med sine kontroversielle værker

 

Og hvorfor nu det?

”Jo vi har jo en Frandsen sal og en Gauguin sal, så hvorfor ikke også have en Kristian Von Hornslet. Jeg synes nemlig, han er et friskt pust på en helt anden måde, end hvad man ellers ser. Og så vil vi gerne vise, at vi kan noget lidt andet her på hotellet”, siger direktør Sven Eskildsen.

Det er da også åbenlyst at loungen, der før hed pop-up baren, er i en lidt anden kaliber end resten af det nyrestaurerede hotel. Men tingene hænger meget godt sammen. Man kan både gå ind fra gaden og fra hotellet. Og det er ikke tilfældigt.

”Vi vil gerne have at byen, men også hotellets gæster, bruger loungen. Derfor er der også åbnet hver dag undtaget søndag og man er velkommen i både jeans og habit”, siger Sven Eskildsen.

Hotellet vil gerne appellere til en yngre målgruppe, hvor Von Hornslets kunst har en stor publikumsskare.

Det startede som en ide, og folkene fra Hotel Randers tog en snak med kunstneren om muligheden for at lave et helt særligt Von Hornsleth tema i loungen.

”Den var han med på, og vi snakkede lidt frem og tilbage og kom til enighed om, at han fik helt frie hænder til at udsmykke væggene”, fortæller direktøren på Hotel Randers.

”Så det er lidt hotellets frække dreng”, griner Sven Eskildsen.

Udstillingen er permanent og rummer værker fra hele Kristian Von Hornsleths karriere, der startede midt i 90´erne.

Det er dog vigtigt, at det ikke er en Hornsleth bar, men Hotel Randers set af Hornslet – altså by Hornsleth, slår Sven Eskildsen fast. Og så er det en Lounge og ikke en bar, pointerer han.

Sven håber, at loungen vil trække mange flere og andre gæster til hotellet – bredt både aldersmæssigt og interessemæssigt. Derfor bliver der også stadigvæk arrangeret små koncerter som med tiden bliver udvidet til også at rumme foredrag og forskellige events.

Faktisk rummer hvert kunstværk en times foredrag – her kan man hyre kunstneren til at komme og fortælle om baggrunden for værket.

Indretningen af Loungen er lavet ud fra, hvad der har været tilgængelig i hotellets kælder – det er lowbudget, men ikke desto mindre smagfuldt.

”Og så er det her et sted, hvor det er tilladt at lave det, vi ellers ikke laver på resten af hotellet”, siger Sven Eskildsen.

”Vi har også forsøgt at give stedet et internationalt look. Stedet har da også allerede før åbningen haft bred interesse, for vi har set hvordan folk har gået og kigget ind af vinduerne”, siger han.

 

Meningen med det hele

I tredje forsøg lykkedes det Din Avis at få et møde med kunstneren selv – ligesom sin kunst er han åbenbart svær at holde styr på – og man ved ikke, hvad man kan forvente. Det viste sig da også, da vi præsenterede Kristian Von Hornsleth for kameraet.

Han er egentlig ikke en mand af mange ord. Det er tydeligt, at han udtrykker sig med penslen – og det gør han til gengæld også – og det han gerne vil udtrykke er, at folk kan spejle sig i deres egne frustrationer.

”Min kunst er ligesom at høre en sang, du godt kan li – du kan sætte dig ind i teksten og det vækker følelser. Det er det min kunst skal og kan”, siger han.

Og det er der mange, der kan – Von Hornsleth er oppe i en klasse for sig – og det er et paradoks at det er de unge, der ikke har råd til at købe den, som bedst kan lide ham.

På væggene i Loungen hænger billeder fra hele karrieren – det var vigtigt – og så var det vigtigt at få nogle af værkerne fra sidste udstilling på Randers Kunstmuseum med også.

”Blandt andet det billede om skoleskyderierne. Det har jeg lavet i samarbejde med Langeland Efterskole i 2009 som en happening. Siden da har der været 43 skoleskyderier i USA. Det er vigtigt for mig at fokusere på alt det uretfærdige og grimme i verden – det er vigtigt, at der er nogen, der råber op. Og det er vigtigt, at folk kan genkende deres egne frustrationer og dermed få noget ud af at se på min kunst. Jeg håber, at jeg med min kunst – ved at råbe op, kan være med til at gøre verden mere demokratisk. Der kommer snart en revolution”, siger han og smiler skævt til Sven Eskildsen.

Også hjemløseprojektet har fået en plads på væggen i Loungen.

”Jeg håber, at folk oplever, at der er trøst i billederne, forstået på den måde, at der også er andre end dem selv, der forstår absurditeterne i verden og alle grusomhederne. Det er et vindue til at se ud i en anden virkelighed – den man ikke altid har lyst til at se. Et reflektionsrum”, siger han.

Rundt om i Danmark er der andre lignende projekter. I Aarhus og Aalborg findes der barer og i København er der en natklub med Von Hornslet tema.