Den 31. august 1994 startede Radio Alfa i Randers. 25 år efter er radioen en succes med mere end 200.000 lyttere over hele Midtjylland

 

Radiolandskabet i Randers ændrede sig i 1990, hvor Radio ABC startede på basis af ungdomsradiostationen Up-Front, der havde sendt siden 1988. Fire år senere fik radioen en lillesøster, Radio Alfa, der gik i luften onsdag 31. august 1994.

Om baggrunden for at starte Radio Alfa fortæller direktør Ole Søndergaard:

”Vi fandt ud af, at Radio ABC ikke kunne dække alle lytteres behov, og vi ville gerne give lytterne et alternativ. Derfor startede vi Radio Alfa, som spillede en anden type musik end Radio ABC.”

I starten sendte Radio Alfa fra middag til aften fra en sender i Randers midtby. Herefter gik det imidlertid stærkt. Radio Alfa fik flere frekvenser og udvidede sendetiden, musikken blev løbende justeret, og det betød endnu flere lyttere.

”Vi ændrede og justerede løbende. For eksempel blev mange af dansktopkunstnerne udskiftet med ABBA og Beatles. Det betød, at endnu flere stillede ind på Radio Alfa. Samtidig blev der brugt kræfter på at uddanne studieværter, således at Radio Alfa mod årtusindskiftet fremstod som en professionel radiostation med alletiders bedste sange,” fortæller Radio Alfas programchef Poul Foged.

Radio Alfa udvidede i 2006 til Vestjylland og kom i 2011 til Herning. I 2013 blev der etableret en Radio Alfa i Silkeborg, og i 2018 etableredes også Radio Alfa stationer i Viborg og Aarhus.

Radio Alfa sender døgnet rundt, og der er værter på hele tiden. Så har man natarbejde, bliver man underholdt midt om natten af blandt andet Niels Fisker, der sender ”Natkassen” mellem klokken 02.00 og 05.00. Østjyderne står op til Bo Ørris, der i morgenprogrammet ”Bo Morn’” sørger for hygge og underholdning, og herudover bliver man klædt på med nyheder, vejret og trafik. Bo Ørris har også ofte folk fra lokalsamfundet med i programmet.

 

Alfa musikken

På Radio Alfa kan man høre musik fra de sidste mange årtier. Der kan snige sig en 60’er sang ind, men ellers er hovedvægten lagt på 80’erne, som var et gyldent årti med rigtig mange store sange. Man spiller også ny musik, såfremt det passer ind i Radio Alfas lyd – og så bliver der naturligvis plads til meget dansk musik, for eksempel Lars Lilholt, Kim Larsen, Rasmus Seebach, TV-2, Dodo & The Dodos, Tøsedrengene, Poul Krebs, Shu-bi-dua, Laban og mange andre. Herudover bliver der også spillet masser af store hits fra de seneste årtier med udenlandske kunstnere.

“Vi hylder den kvalitetsbetonede danske musik, som vi supplerer med den bedste udenlandske musik. Samtidig tager vore studieværter udgangspunkt i lytterens egen hverdag, når der skal gives en kommentar mellem musikken,” fortæller programchef Poul Foged.

 

Weekenden

Alletiders bedste sange suppleres i weekenden med en række specielle programmer. Direkte fra London sender ikonet Kim Wilde sit ”The Kim Wilde 80s Show”, der høres alle fredage og lørdage fra klokken 18.00-20.00 og igen om søndagen mellem klokken 08.00 og 12.00. Showet sender eksklusivt på Radio Alfa.

Hver lørdag klokken 15.00 går Radio Alfa tilbage i tiden. I udsendelsen ”Retro-listen” går man tilbage til 1994 og 1984, hvor man præsenterer den aktuelle top 20 liste fra dengang. Det er Poul Foged, der er vært – og det var også ham, der præsenterede hitlisterne i 1984 og 1994.

Om søndagen kan man klokken 12.00 nyde Michael Hardinger fra Shu-bi-dua. Han producerer sit program i Las Vegas, hvor han bor, når han ikke er i Danmark. Michael Hardingers program ”AlfaDing” indeholder mange små anekdoter fra hans mange år i musikbranchen.

 

Sporten på Radio Alfa

Sportstransmissionerne på Radio Alfa er meget populære. Niels Fisker er Alfas faste sportskommentator, og han kommenterer med ildhu fra Randers FCs kampe i Superligaen. Successen skyldes ikke mindst, at han ser på kampene med lokale briller, og den entusiasme, han lægger for dagen, kommer ud gennem højttalerne:

”Det er faktisk som at være der selv,” som en ivrig sportstilhænger ringede ind og fortalte til radiostationen.

Niels Fisker fortæller i øvrigt om en sjov historie fra Aalborg, hvor han havde en kollega med fra radiostationen. Kollegaen var mødt op i en Randers FC trøje, og det var ugleset i kommentatorboksen, hvor de lokale fra Aalborg mente, at man skulle være neutral.

”Næ nej, vi vil godt kendes ved, at vi er fra Randers – og vi kommenterer kampen som en Randers FC tilskuer på stadion ville gøre det,” sagde Niels Fisker. Det gav jubel i radioen, da Randers vandt en vigtig sejr – og skumle øjne fra de lokale radiojournalister, der i deres lokale radio var forholdsvis neutrale i dækningen, hvilket aldrig ville gå i Randers.

 

Fremtiden er digital

Både direktør Ole Søndergaard og programchef Poul Foged er enige om, at fremtiden er digital, men også at vi vil have FM radioen en rum tid endnu. Radio Alfa sender udover FM også på DAB+ og kan endvidere høres via en app på ens mobiltelefon samt via internettet på en almindelig PC eller Mac.

”Mange ved det ikke, men om kort tid bliver det lovpligtigt, at en ny bil skal have DAB+ installeret. Det giver lytteren flere valgmuligheder, og man vil på det tidspunkt i bilen også kunne høre f.eks. Radio Alfa Gold og Radio Alfa Always Elvis Radio, som allerede er at finde på nettet og DAB+ i dag, men som så bedre kan finde vej ind i bilerne, der er et godt og vigtigt lyttested,” siger Ole Søndergaard.

 

25 år = 25.000 i kontanter

Festlighederne i forbindelse med Radio Alfas 25 år jubilæum er i fuld gang. Således køres der rundt i hele Djursland og Kronjylland med et pengeskab, hvor indholdet er 25.000 kroner. Kan man knække koden, vinder man pengene. Hvor Radio Alfa og pengeskabet kommer, fremgår af radioens hjemmeside på www.radioalfa.dk